Merkel: Vrijeme za kompromis Srbije i Kosova

Sastanak Ise Mustafe, Federice Mogherini i Aleksandra Vučića u ponedjeljak u Briselu završen je bez dogovora (Getty Images)

Njemačka kancelarka Angela Merkel, pozvala je u utorak Beograd i Prištinu da postignu kompromis, istakavši da samo napredak u dijalogu omogućava njihovo približavanje Evropskoj uniji.

“Vrijeme je da se postigne kompromis”, rekla je ona na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora s premijerom Kosova, Isom Mustafom, u Berlinu.

Jučerašnja runda pregovora Beograda i Prištine, u kojoj su učestvovali premijer Srbije Aleksandar Vučić i Mustafa, uz posredovanje visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini, u Briselu završena je bez dogovora.

Merkel je dodala da dalje približavanje Uniji zavisi od napretka u dijalogu Srbije i Kosova, prenosi Tanjug.

“Samo ako tu postoji napredak, postojat će napredak i u vezi s njihovim približavanjem EU”, poručila je njemačka kancelarka.

Bez azila

Kako je prenio prištinski dnevni list Koha Ditore, Merkel je Mustafi ponovila stav Berlina da ne postoji nikakva šansa da se stanovnicima Kosova odobre zahtjevi za azil.

Kosovski premijer, kako se navodi, rekao je da je na sastanku bilo riječi “o bilateralnim odnosima dvije države, situaciji na Kosovu i odnosima s EU-om”.

“Razgovarali smo o suštinskim pitanjima koja okupiraju Kosovo i EU, o pitanjima razvoja, evropskim integracijama i borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, kao jednom od kriterija koje treba ispuniti za liberalizaciju viznog režima”, kazao je Mustafa.

Koha Ditore navodi da je njemačka kancelarka Mustafi predočila da su za nastavak dijaloga, neophodni kompromis i formiranje specijalnog suda za zločine koje je navodno počinila Oslobodilačka vojska Kosova i zahtjevi koje Kosovo mora ispuniti.

Merkel je, piše prištinski dnevnik, rekla da  Njemačka podržava i Beograd i Prištinu i da je jako zainteresirana za postizanje fer sporazuma dvije strane, za šta su, kako se navodi, neophodni kompromisi.

Izvor: Agencije