Merkel za, Britanci protiv vojske EU

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozitivnom je ocijenila ideju osnivanja vojske Evropske unije i intenziviranja vojne saradnje unutar Unije, javlja Anadolija. 

Zamjenica glasnogovornika njemačke vlade Christiane Wirtz danas je istakla da je Merkel izrazila spremnost za razgovor o ideji vojske EU-a, ali da je riječ o projektu budućnosti i da ne može dati nikakvu vremensku odrednicu za konkretiziranje te ideje.

Wirtz je dodala da će to možda biti jedna od tema na sastanku Vijeća Evropske unije koje je na rasporedu u junu ove godine.

I glasnogovornik njemačkog Ministarstva odbrane Ingo Gerhartz je komentirao ovo pitanje i kazao da se o njemu mora razgovarati kao o “projektu budućnosti”.

Gerhartz je kazao da ideja osnovanja vojske EU-a i nije nova ideja, te podsjetio da zemlje članice već sarađuju u toj oblasti, a da evropske zemlje dijele odgovornosti i u okviru NATO-a.

Britanci protiv zajedničke vojske

Istovremeno, Velika Britanija je dala negativnu ocjenu ideji šefa Vijeća Evropske unije Jeana Claudea Junckera o formiranju vojske EU-a i poručili da je odbrana nacionalno pitanje, a ne nadležnost Unije.

“Naš stav o odbrani kao nacionalnom pitanju, a ne kao nadležnosti EU je posve jasan. Nema mogućnosti da taj stav promijenimo i ne vidimo mogućnost formiranja vojske EU”, navodi se u pisanoj reakciji zvaničnog Londona.

Predsjedavajući Vijeća EU Juncker je nedavno govorio o ideji osnivanja vojske Evropske unije, koja bi bila efikasan mehanizam za rješavanje kriza u toj regiji. On tvrdi da bi vojska EU-a bila važan argument za odlučniju borbu i suprotstavljanje prijetnjama u zemljama članicama i susjedstvu.

Izvor: Agencije