Merkel za dogovor sa Sjevernom Korejom po uzoru na Iran

Angela Merkel, Njemačka, Kancelarka
Angela Merkel kaže da bi odmah pristala na pregovore sa Sjevernom Korejom (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila kako je Njemačka spremna snažno se angažirati kako bi se sa Sjevernom Korejom postigao dogovor o okončanju nuklearne krize, po uzoru na onaj s Iranom.

Ona je kazala da bi odmah pristala na pregovore sa Sjevernom Korejom, kao i da Nemačka želi svojom “težinom” stati na kraj razvoju nuklearnog programa i raketa Pjongjanga.

“Odmah bi rekla ‘da’, ako bi bili pozvani da se uključimo u razgovore”, rekla je Merkel za njemački list Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Nakon razgovora šest svjetskih sila i Irana 2015. godine postignut je sporazum o zaustavljanju nuklearnog programa, a zauzvrat Iranu su ukinute neke sankcije.

“Mogu zamisliti da se isti format izradi i za Sjevernu Koreju. Europa i Njemačka žele dati doprinos tome”, poručila je njemačka čelnica, kako prenosi Fena.

Slijedi razgovor s Putinom

Ona je dodala da je obavila telefonske razgovore s liderima Francuske, SAD-a, Kine, Južne Koreje i Japana u vezi s krizom, a da očekuje još razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Merkel se obratila nakon što je SAD formalno zatražio glasovanje u ponedjeljak o novim sankcijama za Sjevernu Koreju u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

SAD traži embargo na naftu prema Sjevernoj Koreji, zamrzavanje računa sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una, zabranu tekstila i okončanje isplata sjevernokorejskim gostujućim radnicima – sve to kao odgovor na najskoriji, šesti, nuklearni test, prenosi Tanjug.

Očekuje se protivljenje Rusije i Kine, a Merkel je rekla da podržava sankcije kao način da se Sjeverna Koreja dovede za pregovarački stol.

Izvor: Agencije