Merkel za hitnu deportaciju odbijenih azilanata

Merkel tvrdi da će biti političkih i zakonskih promjena nakon napada u Berlinu (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da istražne radnje nakon napada u Berlinu još nisu završene, prenose njemački mediji.

Dodala je kako je predsjedniku Tunisa Bejiu Caidu Essebsiju kazala u telefonskom razgovoru da se trebaju ubrzati deportacije tražitelja azila iz Tunisa, kojim ostanak u Njemačkoj nije odobren.

Kazala je i da se broj deportacija mora znatno povećati.

Slučaj Amri otvara mnoga pitanja

U napadu na božićni sajam u Berlinu je ubijeno 12 i povrijeđeno 48 osoba, a osumnjičeni Tunižanin Anis Amri je u petak ubijen u Italiji.

“Ako dođemo do zaključka da ima još pomoćnika, uhapsit ćemo ih i pravda će biti zadovoljena. Slučaj Amri otvara mnoga pitanja, ali olakšanje je što je trenutna opasnost otklonjena. Da svi budemo sigurni, moramo intenzivnije raditi“, istakla je Merkel.

Dodala je da će političkih i zakonskih promjena nakon napada biti, tamo gdje budu potrebne.

“Sve će biti urađeno da naša zemlja bude jaka zemlja. Naša demokratija, naša pravna država, naše vrijednosti… One stoje nasuprot svijetu terorizma“, rekla je.

Njemački mediji i stranke već su počeli kritizirati Merkel i napad na božićnom sajmu u Berlinu mogao bi biti novi težak udarac iako je njemačka kancelarka već izložena kritikama zbog politike otvorenih vrata prema izbjeglicama.

Njemačka populistička desnica, predvodnica kritika zbog prihvata izbjeglica, dovela je u pitanje imigracijsku politiku kancelarke.

Izvor: Agencije