Oglasi

Merkel za nastavak pregovora o slobodnoj trgovini

Angela Merkel podržava nastavak pregovora EU-a i SAD-a o slobodnoj trgovini, koji su u zastoju nakon izbora Donalda Trumpa.
Pregovori o TTIP-u kojim se želi uspostaviti velik prostor slobodne trgovine s obje strane Atlantika počeli 2013Reuters

Njemačka kancelarka Angela Merkel očitovala se za nastavak pregovora Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Država o ugovoru o slobodnoj trgovini koji su u zastoju nakon izbora Donalda Trumpa za američkog predsjednika.

"Ja sam za nastavak pregovora o takvom ugovoru o slobodnoj trgovini" između SAD-a i EU-a koji bi omogućio "i da zajednički rješavamo sve probleme", rekla je konzervativna kancelarka na ekonomskom forumu koji je organizirala njena Kršćansko-demokratska unija (CDU).

Američki ministar za trgovinu Wilbur Ross koji je otkazao sudjelovanje na forumu, obratio se sudionicima u videosnimci u kojoj je opetovao spremnost SAD-a da se zaštiti od "prakse dumpinga" kojega se zemlja smatra žrtvom, najprije što se tiče čelika i aluminija.

Wilbur Ross je krajem maja izjavio da je otvoren za nastavak pregovora o TTIP-u (Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo).

Rat trgovinskim deficitima

"Bilo bi razumno nastaviti pregovore o TTIP-u i raditi na rješenju koje će općenito povećati našu razmjenu, smanjujući naš trgovinski deficit", rekao je.

Pregovori o TTIP-u, početi 2013., kojim se želi uspostaviti velik prostor slobodne trgovine s obje strane Atlantika, naglo su prekinuti izborom Donalda Trumpa kojega je ekonomski program snažno obilježen protekcionizmom.

Trumpova administracija koja je objavila rat trgovinskim deficitima, sada misli da bi joj ugovor omogućio da smanji neravnotežu s EU-om, napose s Njemačkom, otvarajući više ta tržišta američkim tvrtkama.

Njemačka, koja ima rekordne trgovinske viškove, najčešće je bila na meti nove američke administracije koja ju je optužila za nelojalnu konkurenciju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.