Merkel za novo poglavlje pregovora s Turskom

Angela Merkel, koja zagovara privilegirano partnerstvo, skeptična oko toga da li se Turska treba priključiti EU.

Njemačka, Turska, Angela Merkel, Abdullah Gul, Recep Tayip Erdogan
Turska optužuje EU za dvostruke standarde u vođenju pregovora jer nema u vidu punopravno članstvo [EPA arhiva]

U video objavljenom uoči posjete Turskoj, njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da je sklona otvaranju novog poglavlja u pristupnim pregovorima s tom zemljom.

Ipak Merkel, koja zagovara "privilegirano partnerstvo" za Tursku umjesto punopravnog članstva u EU-u, istaknula je da rezultat pregovora Ankare s Briselom treba ostati otvoren i ostala je skeptična oko toga da li se Turska treba priključiti EU-u, javlja Hina.

Turska ogorčeno prigovara zbog nedostatka potpore Berlina njezinim EU nadama, i optužuje EU za dvostruke standarde u vođenju pregovora jer nema u vidu punopravno članstvo.

Krenuti naprijed

"Mislim da pred nama leže dugi pregovori. Mada sam skeptična suglasna sam s nastavkom razgovora o članstvu. Bavimo se ovim s otvorenim rezultatom", rekla je Merkel.

"U posljednje vrijeme pregovori su ponešto zapeli i ja sam za otvaranje novog poglavlja kako bi se krenulo naprijed", rekla je.

Kancelarka namjerava o tome razgovarati s turskom vladom toekom dvodnevnog posjeta zemlji, kada bi se u ponedjeljak u Ankari trebala sastati s turskim predsjednikom Abdullahom Gulom i premijerom Recepom Tayipom Erdoganom.

Time se Merkel svrstala uz francuskog ministra vanjskih poslova Laurenta Fabiusa koji je 12. februara izjavio da je sklon otvaranju novog poglavlja u pregovorima s Turskom.

U razgovoru objavljenom u regionalnom listu Passauer Neue Presse njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle se založio za ubrzanje pristupnih pregovora.

Zaleđivanje poglavlja

Turska je 2005. započela pristupne pregovore s EU, ali oni ne napreduju jer su neke europske zemlje, poput Francuske i Njemačke nesklone turskom pristupu.

Uz to Turska odbija na Kipar proširiti prednosti sporazuma o slobodnom prometu koji ju povezuje s europskim blokom.

To odbijanje je dovelo do zaleđivanja nekoliko poglavlja pregovora, a od 35 pregovaračkih poglavlja zatvoreno je samo jedno.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.