Merkel: Zadatak Sobranja je da provede sporazum s Grčkom

Angela Merkel se raduje što će sa Zoranom Zaevom i dalje raditi na rješavanju spora Makedonije i Grčke (EPA)

Kancelarka Njemačke Angela Merkel ocijenila da su građani Makedonije podržali sporazum vlada Makedonije i Grčke o rješavanju spora u vezi naziva i istakla da je sada zadatak makedonskog parlamenta – Sobranja da ga provede do kraja, prenio je Deutsche Welle na makedonskom jeziku.

U pismu makedonskom premijeru Zoranu Zaevu 5. oktobra, koje je njemačka vlada u utorak objavila, Merkel je obećala dalju podršku Njemačke provođenju Prespanskog sporazuma o rješavanju makedonsko-grčkog spora u vezi naziva Makedonije, prenosi Tanjug.

Kancelarka je ocijenila da se na referendumu u Makedoniji 30. septembra velika većina, od više od 90 posto onih koji su glasali, izjasnila za podršku sporazumu s Grčkom i da je sada zadatak Sobranja da to provede.

‘Pred historijskom šansom’

Sobranje treba odobriti izmjenu Ustava Makedonije u skladu s tim sporazumom.

“Taj sporazum otvara šanse za historijski dogovor i jačanje dobrosusjedskih odnosa. Pritom se s puta uklanja jedna važna prepreka za približavanje vaše zemlje Evropskoj uniji i NATO-u. Sada je važno da se preduzmu sljedeći ključni koraci za provođenje sporazuma o nazivu, time da parlament odluči o neophodnim izmjenama Ustava”, napisala je Merkel u pismu Zaevu.

Njemačka kancelaraka je istakla da se “raduje” što će sa Zaevom i dalje “raditi na ostvarivanju tog cilja”.

Merkel je u septembru, pred referendum, posjetila Skoplje i rekla da je Makedonija pred “historijskom šansom”.

Pozvala je građane da 30. septembra izađu i svojim glasom odrede budućnost svoje zemlje.

Prijedlog za izmjenu Ustava

Vlada Makedonije je u ponedjeljak utvrdila prijedlog za izmjenu Ustava radi promjene naziva države u “Republika Sjeverna Makedonija”, na šta se obavezala sporazumom s Vladom Grčke, i taj prijedlog poslala Sobranju.

Poslanici bi trebalu u srijedu početi razmatrati taj prijedlog za izmjenu Ustava, a cijeli proces bi, po skupštinskom poslovniku, mogao trajati najduže 100 dana.

Dogovorom s Grčkom o rješavanju skoro trodecenijskog spora predviđeno je da Makedonija do kraja ove godine izmijeni Ustav, čime će se garantirati promjenu naziva države u “Republika Sjeverna Makedonija”, a uz to grčko priznavanje makedonskog identiteta, jezika, kulture.

Izvor: Agencije