Merkel: Zapadni Balkan čeka dug put do EU-a

Angela Merkel: Jasni kriteriji, poštivanje sporazuma, pa evropska perspektiva za Zapadni Balkan postaje jasna (EPA)

Kancelarka Angela Merkel ocijenila je, u videoporuci objavljenoj na stranicama Njemačke vlade, da zemlje na zapadnom Balkanu imaju pred sobom “jasnu perspektivu prijema u Europsku uniju, iako će taj put biti dug”.

“Podržavamo prijem. Jednostavno mislimo da ništa ne dobijamo ako se kriteriji ne ispoštuju. No, kriteriji su vrlo jasni za etape približavanja EU-u”, rekla je Merkel koja bi se u srijedu, 11. juna, u Berlinu trebala sresti s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Jasni kriteriji, poštivanje sporazuma, pa perspektiva za stanovnike Zapadnog Balkana postaje jasna”, kazala je ona.

Kancelarka je pohvalila napredak Srbije vezan uz Kosovo te priznala da je sumnjala “prije dvije-tri godine, no sada primjećuje pravi napredak”.

Evropska perspektiva Balkana

Poručila je kako se raduje Vučićevom posjetu Berlinu i najavila kako će s njim razgovarati o “daljem putu Srbije”.

Navela je kako se s Vučićem čula telefonski kad su razgovarali o posljedicama poplava, dodavši da je Njemačka ponudila i pružila praktičnu podršku.

Podsjetila je kako je Njemačka priznala neovisnost Kosova te izrazila uvjerenje da će “i Srbija ići praktičnim putem poboljšanja odnosa s Kosovom”.

“Kada se pogleda povijest, vidi se da se takve promjene prihvaćaju, ali da su određene promjene spore. Važno je da Srbija želi ići putem prema EU-u. Sigurno je tu još mnogo koraka. Međutim, mira na Zapadnom Balkanu će biti samo ako postoji europska perspektiva”, objasnila je Merkel.

Ispunjavanje uvjeta za EU

Ukazala je i kako je europska povijest “tijesno povezana” s poviješću na Zapadnom Balkanu, podsjećajući ujedno i na 100. godišnjicu početka Prvog svjetskog rata.

Prema njenom mišljenju, službeni Berlin nije protivnik širenju EU-a, ali je podvukla da Njemačka samo inzistira na ispunjavanju postojećih kriterija na putu prema članstvu.

“Ako prije pristupanja nema napretka, zasigurno neće biti lakše nakon prijema. U rukama je zemalja, pojedinačno, hoće li brzo proći te faze ili ne”, konstatirala je njemačka kancelarka, naglasivši da je jedno od glavnih pitanja na putu prema europskom članstvu vladavina prava.

Najavila je kako će krajem kolovoza Njemačka sve zemlje zapadnog Balkana pozvati na konferenciju, kojom će jasno staviti do znanja kako ih Berlin želi podržati u zajedničkom gledanju u budućnost.

Izvor: Agencije