Merkel želi kompromise sa Trumpom

Merkel smatra da je saradnja najbolje rješenje za dvije strane (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je da će tražiti od američkog predsjednika Donalda Trumpa kompromise o pitanjima kao što su trgovina i vojna potrošnja, dodavši da će raditi na održanju važnog odnosa između Evrope i Sjedinjenih Američkih Država.

“On je svoje stavove jasno iznio u inauguracijskom govoru”, kazala je Merkel dan nakon što je Trump obećao da će staviti “Ameriku na prvo mjesto”.

Ona je dodala: “Reći ću dvije stvari vezane za njegov govor. Prije svega, čvrsto vjerujem da je za sve nas najbolje da zajednički radimo na osnovu pravila, zajedničkih vrijednosti i zajedničkih akcija u okviru međunarodnog ekonomskog sistema, međunarodnog trgovačkog sistema i da damo naš doprinos vojnim savezništvima.”

“A drugo, transatlantski odnos neće biti manje važan u nadolazećim godinama nego što je bio u proteklim godinama. I ja ću raditi na tome. Čak i tamo gdje se mišljenja razlikuju, kompromisi i rješenja se najbolje mogu postići kada razmjenjujemo ideje uz uzajamno poštovanje.”

Okretanje Aziji

Njemački vicekancelar Sigmar Gabriel izjavio je ranije da Evropa i Njemačka moraju da brane svoje interese kada se radi o trgovini, kao i da će Njemačkoj biti potrebna nova ekonomska strategija usmjerena ka Aziji.

“Ono što smo čuli tokom inauguracije Donalda Trumpa su visoki nacionalistički tonovi. Mislim da moramo da se spremimo za grubu vožnju”, rekao je Gabriel u intervjuu za njemački ZDF, a prenosi Reuters.

Kako se navodi, on je dodao da je Trump bio veoma ozbiljan u svom inauguracijskom govoru u kome je spomenuo da će poštovati svoja obećanja o trgovini i drugim stvarima.

Istakao je da je izbor Trumpa rezultat “opasne radikalizacije”, te da se Evropljani moraju držati zajedno i jako zastupati svoje interese.

Dodao je da samo još fali, da Trump kaže da je parlament “brbljaonica”.

SAD je najveći njemački trgovinski partner, a Trump je upozorio da će njegova administracija uvesti taksu od 35 posto na vozila njemačkog proizvođača automobila BMW koji planira da izgradi fabriku u Meksiku i izvozi automobile u SAD.

Izvor: Agencije