Meron: Presuda Šešelju u julu naredne godine

Vojislav Šešelj se pred Haškim tribunalom tereti za zločine protiv čovječnosti (EPA)

Prvostepena presuda lideru Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju, koji se pred Haškim tribunalom (ICTY) tereti za zločine protiv čovječnosti, bit će izrečena u julu sljedeće godine, navodi se u redovnom izvještaju Haškog suda i Tužilaštva koji će u srijedu biti predstavljen Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN).

U izvještaju, u koji je imao uvid dopisnik Tanjuga u SAD-u, navodi se da će ta prvostepena presuda Šešelju biti izrečena četiri mjeseca kasnije nego što je prvobitno bilo planirano.

U redovnom izveštaju predsjednika Tribunala Theodora Merona i glavnog tužioca Sergea Brammertza, koji je predat UN-u prije izricanja oslobađajućih presuda Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ramushu Haradinaju, ističe se da u ovom trenutku suđenje traje za još 18 pojedinaca, dok se za 15 osoba razmatra predmet u žalbenom postupku.

Time je suđenje završeno za 128 optuženih, od 161 lica koje je procesuirao ovaj međumnarodni sud.

Generalno zadovoljni

U izveštaju Brammertza se navodi da je ured tužioca generalno zadovoljan saradnjom Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine i da se sa zadovoljstvom primjećuje da je nova Vlada Srbije nastavila pozitivno sarađivati s Tužilaštvom, što je činila i prethodna vlada.

Meron ističe da će svi prvostepeni postupci, sem onih koji se vode u slučaju Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Gorana Hadžića, biti završeni tokom sljedeće godine.

U ova tri slučaja predsjednik suda ne očekuje da žalbeni postupci budu okončani do kraja 2014. godine.

Za utorak je zakazano izricanje presude u žalbenom postupku Milana Lukića i Sredoja Lukića, dok će prvostepena presuda Zdravku Tolimiru biti izrečena 12. decembra.

U slučaju Vlastimira Ðorđevića presuda u žalbenom postupku se očekuje u oktobru 2013. godine, a kod Momčila Perišića u martu naredne godine, tri mjeseca prije planiranog vremena.

U slučaju nekadašnjeg potpredsjednika Vlade SR Jugoslavije Nikole Šainovića presuda u žalbenom postupku bi trebala biti izrečena u decembru sljedeće godine.

Prebacivanje predmeta

Sudija Meron je naveo da je između 2005. i 2007. godine Tribunal prebacio osam predmeta sa 13 optuženih na domaće sudove. Od toga 10 u Bosni i hercegovini, dva u Hrvatsku i jednog u Srbiju, dok je odbijen zahtjev za prebacivanje predmeta za četvericu optuženih.

Svi predmeti su završeni, dok je kod Vladimira Kovačevića sud u Kraljevu zaključio da nije sposoban za suđenje.

Meron navodi da je sud počeo koristiti socijalne mreže poput Facebooka i da se bilježi rast od 100 novih pratilaca svakog mjeseca, dok je na YouTube kanal suda do sada vidjelo više od 400.000 ljudi godišnje.

Meron navodi da je sud od svog osnivanja pomogao više od 7.650 svjedoka, kojima je platio put i smještaj da svjedoče, ocjenjujući da bez njih ne bi ni bilo suđenja.

U izvještaju Merona i Brammertza nema osvrta na oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču i bivšem komandanti Oslobodilačke vojske (OVK) Ramushu Haradinaju, pošto je predat UN-u prije izricanja ovih presuda.

Izvor: Agencije