Oglasi

Mesarović: Glasanje ovisi o tumačenju Ustava

Predsjednica Visokog kasacionog suda smatra da će odluka Skupštine Srbije o njenom razrješenju zavisiti od tumačenja Ustava i Zakona.
Mesarović je rekla kako nisu tačne tvrdnje da je njena porodica tražila zaštitu Demokratske strankeAl Jazeera

Predsjednica Visokog kasacionog suda Srbije Nata Mesarović izjavila je u ponedjeljak da ne dovodi u pitanje odluke Ustavnog suda Srbije, ali da je pitanje koliko je ta odluka pravni osnov za njeno razrješenje i istakla da vladajuća koalicija na sjednici Narodne skupštine može izglasati odluku "onako kako budu protumačili Ustav i zakon", prenosi Tanjug.

Ona je rekla kako nije istina da su sudije razrješavane po političkoj osnovi, već da su razrješavani samo oni koji nisu poštovali moralne kodekse sudijske funkcije i to po tačnom utvrđenim kriterijima.

Prema njenim riječima, nisu tačne ni tvrdnje da je njena porodica tražila zaštitu Demokratske stranke (DS), kao i da je utjecala da njen sin Vladimir Mesarović bude izabran za sudiju.

Naglasila je i da nije bliska nijednoj stranci, te da se na bavi politikom, iako je "svrstavaju da je bliska DS-u".

Mesarović je za B92 rekla da Ustavni sud svojom odlukom ništa ne traži niti razrješava predsjednika Visokog kasacionog suda, već je samo konstatirao da je neustavna odluka o izboru, odnosno odlučivao je o ustavnosti zakona na osnovu koga je izabrana.

"Ustavni sud nije tražio razrešenje, već se to razrešenje pokreće na opštoj sednici Visokog kasacionog suda", precizirala je Mesarović.

Na pitanje šta očekuje od sjednice Parlamenta na kojoj će se razmatrati njeno razrješenje, Mesarović je odgovorila: "Sve zavisi, ako se vratimo na teme koje su se pominjale u javnosti da je doneta politička odluka, a o tome je govorio Vladimir Cvijan, onda vladajuća koalicija može da izglasa odluku onako kako oni budu protumačaili Ustav i zakon."

Miješanje u nezavisnost

Ona je ocijenila da je izjava Cvijana, predsjednika Odbora za zakonodavstvo i ustavna pitanja, "čisto mešenje u nezavisnost sudijske vlasti i pravosuđa i pritisak na nju da podnese ostavku".

"DS je bila vladajuća u koaliciji u kojoj sam izabrana, pogledala sam steno beleške te sednice kada sam birana i za mene je glasala kompletna tadašnja koalicija i više od 126 poslanika, znači i neke druge stranke", rekla je Mesarović i dodala da je ni DS nije pustio "da uživa u svom mandatu".

"Reforma pravosuđa nije sprovođena tako što je to Vrhovni savet sudstva (VSS) želeo, to je najpre rešavano u Skupštini, a VSS je stručno telo koje sprovodi zakone. Da je bila neka druga stranka na vlasti, rekli bi da sam bliski toj stranci", rekla je Mesarović.

Govoreći o Ustavnom sudu, Mesarović je rekla kako niko od nje nije čuo da ne treba poštovati odluke ovog Suda, ali da je pitanje koliko ta odluka može biti pravni osnov za prestanak funkcije koju obavlja.

"Nikada me niste čuli da kažem da je to politički sud, ali pojedinci su instrumentalizovani", rekla je Mesarović, precizirajući da se preko pojedinaca stvara klima koja utječe na donošenje nekih odluka.

Ona je kazala da ne može ništa kazati za Ustavni sud, ali da tvrdi da je predsjednik tog suda Dragiša Slijepčević bio blizak tadašnjoj vlasti.

Na pitanje da je pomogla izboru svog sina za sudiju, Mesarović je rekla da to nije tačno i da i u Beogradu i u drugim dijelovima Srbije ima druge djece sudija koji su izabrani na tu funkciju, kao i bračnih parova, braće i sestara.

Pitanje za DS

Govoreći o tome da se njen sin obratio DS-u za pomoć, Mesarović je kazla da je o cijelom slučaju napravljena samo zabilješka u Višem sudu, te da su o tome obaviješteni ministar pravde, predsjednik Republike, ali ne i DS, pa je to pitanje za njih.

Predsjednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović najavio je ranije da će Parlament o prijedlogu VSS-a o prestanku funkcije Mesarović, koja je ujedno i predsjednica tog tijela, najvjerovatnije raspravljati 11. februara.

Prijedlog Skupštini o razrješenju Mesarović predložio je VSS na prijedlog ministra pravde Nikole Selakovića.

To je učinjeno povodom odluke Ustavnog suda od 20. decembra prošle godine, koji je proglasio neustavanim član Zakona o sudijama, na osnovu koga je Mesarović izabrana za predsjednicu Vrhovnog kasacionog suda.

Ona je na tu funkciju izabrana 30. novembra 2009. godine, kada Sud još nije bio formiran.

Vrhovni kasacioni sud počeo je raditi 1. januara 2010. godine. Predsjednik Vrhovnog kasacionog suda je po položaju i predsjednik VSS-a.

Izvor: Agencije