Meshaal: Rat objelodanio zločine Izraela

Lider Hamasa Khaled Meshaal izjavio je u četvrtak da izraelski napadi na Pojas Gaze neće biti posljednji sukob između dvije strane, već “prekretnica u postizanju cilja”.

“Ovo nije kraj. To je samo prekretnica u postizanju našeg cilja. Znamo da je Izrael jak i da ima pomoć međunarodne zajednice. Mi ne ograničavamo naše snove i ne pravimo kompromise u odnosu na naše zahtjeve”, rekao je on na konferenciji za novinare u Dohi, glavnom gradu Katara, gdje živi u izgnanstvu.

Meshaal je kazao da odbacuje svaki zahtjev Izraela da se Hamas razoruža.

“Oružje otpora je sveto i nećemo prihvatiti da to bude na dnevnom redu budućih pregovora s Izraelom”, istakao je on, prenosi AFP.

Rat je nametnut Hamasu

Lider Hamasa tvrdi da su hrabri borci palestinskog otpora savladali izraelsku vojsku i da su izraelski komandanti razočarani rezultatom rata.

On naglašava da je ovaj rat na svjetlo iznio zločine Izraela i narušio njegov imidž jake zemlje.

“Rat protiv Gaze je dodatno približio oslobađanje cijele palestinske teritorije. Palestinske i arapske snage u narednom periodu moramo koristiti u punom kapacitetu”, poručio je Meshaal.

Izrael je neprestano povezivao obnovu Pojasa Gaze, koja je pretrpjela veliko razaranje tokom 50 dana rata, sa demilitarizacijom te palestinske teritorije.

Meshaal je ocijenio da izraelska opsada Gaze nije uspjela i da je rat bio nametnut Hamasu.

On je, također, rekao da je obnova Gaze dužnost Vlade nacionalnog jedinstva i slobodnog svijeta.

Istakao je da Palestinci neće odustati od zahtjeva da se ukine blokada i otvore aerodrom i luka u Gazi.

Palestinska strana, također, neće odustati od zahtjeva za oslobađanjem zatvorenika.

Otpor trijumfirao u Gazi

“Pozivam Egipat da otvori granicu Rafah kao bratski gest”, kazao je Meshaal, aludirajući na činjenicu da je Gaza pod blokadom te susjedne zemlje, a ne samo Izraela.

“Otpor je trijumfirao u Gazi. Svaki Palestinac u Gazi i svaki Palestinac u svijetu su partneri u toj pobjedi”, istakao je vođa Hamasa, najavivši kompenzacije za stanovnike koji su izgubili imovinu i odgovarajući tretman za ranjenike.

Neograničeni prekid vatre u sukobu početom u noći sa 7. na 8. juli stupio je na snagu u utorak navečer.

U tom najkrvavijem sukobu od 2007. godine, kada je Hamas preuzeo kontrolu nad Gazom od rivalskog Fataha, poginulo je više od 2.200 Palestinaca, a gotovo 11.000 osoba je ranjeno i više od 100.000 ljudi je ostalo bez krova nad glavom.

Izvor: Agencije