Mesić: Promjena granica na Kosovu vodi u rat

Ni SAD, ni Francuska ne shvataju šta bi značilo kada bi došlo do promjene granica, upozorava Mesić (Reuters)

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić smatra da je “arhitektura Europe kroz neovisnost Kosova – upotpunjena”.

Prema njegovim riječima, “promjena granica bi sada, kao što je predloženo u vezi rješavanja kosovskog pitanja, vodila u nove katastrofe i rat”. 

“Svi agresori u povijesti Europe su uvijek počinjali ratove kako bi navodno obranili svoju nacionalnu manjinu. To je uvijek bio izgovor, a cilj je uvijek bio osvajanje teritorija. Europa može uspjeti samo ako se rat, kao političko sredstvo isključi, jer više ne postoji motiv zaštite vlastite nacionalne manjine”, rekao je Mesić u intrevjuu za bečki Der Standard.

Evropa mora ostati ujedinjena

“Jedan Francuz može na obje strane granice prema Njemačkoj živjeti i to zahvaljujući istim zakonskim pravilima u čijoj izradi su svi sudjelovali. U prvoj liniji Europa mora ostati ujedinjena. Ako otvaramo granice onda i Albancu može biti svejedno na kojoj strani granice živi, i Srbinu isto tako, kao što je to slučaj s Francuzima ili Nijemcima”, dodao je.

Na konstataciju da Francuska, Mađarska i djelomično američka administracija podržavaju ideju o razmjeni teritorija po pitanju Kosova, Mesić smatra da “niti Amerika, a ni Francuska ne shvaćaju što bi značilo kada bi došlo do promjene granica”.

“Bilo bi kao kada se raspada jedan dvorac. Svijet ne smije to prihvatiti”, rekao je Mesić. 

Izvor: Agencije