MESS: Josipu Pejakoviću Zlatni lovorov vijenac

Nagrada će Josipu Pejakoviću biti uručena 5. oktobra u Narodnom pozorištu Sarajevo (Al Jazeera)

Dobitnik Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatra, najvišeg festivalskog priznanja koje dodjeljuje Direkcija Internacionalnog teatarskog festivala MESS, ove godine je glumac Josip Pejaković, prvak drame Narodnog pozorišta Sarajevo, u kojem je od 1970. godine ostvario cjelokupni profesionalni radni vijek, saopćili su iz MESS-a.

Nagrada će mu biti uručena na svečanosti 5. oktobra u Narodnom pozorištu, u prisustvu kolega i kolegica i poštovalaca njegovog umjetničkog opusa, prenosi Anadolija.

“Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra dodjeljuje se Pejakoviću za impresivan glumački opus, posvećenost scenskoj umjetnosti i ulogama koje su ispisale neke od najsjajnijih poglavlja bh. pozorišta”, navodi se u obrazloženju Direkcije festivala.

Beskompromisno suprotstavljanje ratu i nacionalizmu

“Pisac i glumac, koji je umjetnički stvarao na prostoru nekadašnje Jugoslavije, sarađivao s vrhunskim rediteljima u predstavama koje su postale klasici. Pejaković je među najpopularnijim glumcima i najsvestranijim ličnostima. Glumac koji je svojim djelom podjednako omiljen i cijenjen od strukovne kritike do gledaolaca. Nagrada je pripala Pejakoviću ne samo zbog njegovog umjetničkog angažmana, već i zbog njegovog društvenog zalaganja, beskompromisnom suprotstavljanju ratu i nacionalizmu.”

Pejaković je rođen u Travniku 1948. godine, gdje je pohađao osnovno i srednje obrazovanje.

U Sarajevu je završio dramski studio u klasi Kaće Dorić i Josipa Lešića.

Diplomirao je ulogom Tuzenbaha u predstavi Tri sestre Čehova i ulogom Filtosa u Koncertu u jajetu Arabala u režiji Kaće Dorić.

Ostvario je više od 50 premijernih uloga u Narodnom pozorištu Sarajevo, na filmovima i u desetak monodrama.

Izvor: Agencije