Messi: Bosna je veliki tim

Goal.com navodi činjenicu da je Messi statistički bio najgori igrač u prvom poluvremenu (EPA)

Nakon prvog susreta grupe F Svjetskog prvenstva u Brazilu, u kojem je reprezentacija Argentine savladala selekciju Bosne i Hercegovine sa rezultatom 2:1, svjetski mediji najviše pažnje posvećuju ponajboljem igraču današnjice Lionelu Messiju.

Mediji navode kako je sinoćnji pogodak Messija tek njegov drugi na svjetskim prvenstvima i prvi još od davne 2006. godine.

FourFourTwo.com piše kako je Messi, kao i ostatak “neimpresivne Argentine”, igrao uglavnom loše do 65. minute, kada je zvijezda Barcelone uspjela sa vrha šesnaesterca savladati Asmira Begovića, golmana selekcije BiH.

Goal.com navodi da je argentinski selektor Alejandro Sabella u prvom poluvremenu postavio formaciju 5-3-2, koja unatoč ranom vodstvu “Gaučosa” nije odgovarala napadački jakoj Argentini.

SP u Brazilu 2014

S obzirom na to da je Argentina jedan od favorita za osvajanje turnira, sam Messi je priznao da su igrali pod velikim pritiskom.

“Normalno je da smo imali nekih sumnji. Prvi je meč, bili smo nervozni i zabrinuti. To se dešava kada debitirate na Prvenstvu”, kazao je Messi novinarima.

Neumoljiva statistika

Pod kolikim pritiskom je bio Messi, Goal.com navodi činjenicu da je on statistički bio najgori igrač u prvom poluvremenu te da je izgubio 15 lopti.

“Najvažnije je pobijediti i to smo i uradili. Bosna je veliki tim, ali još imamo stvari koje moramo popraviti.”

“Pustili smo ih da igraju u prvom poluvremenu, dali smo im loptu i bilo nam je teško da stignemo do njihovog gola jer smo bili veoma daleko”, rekao je Messi.

Zvijezda Barcelone je dodala: “Drugi gol je bio veliko olakšanje za nas, jer je susret postajao sve teži. Također, to je bio poseban gol za mene, a postići gol na kraju utakmice je veoma dobro.”

Naglasio je da je sistem igre u drugom poluvremenu više odgovarao argentinskim napadačima, koji su dobili priliku da napadaju i da se kreću prema naprijed. Messi je dodao da je napadačka linija njegove reprezentacije zadovoljnija postavom 4-3-3 u drugom dijelu susreta.

Football365.com navodi da je najbolji pokazatelj dobre igre “Zmajeva” bila odluka Sabella da na poluvremenu izvrši dvostruku izmjenu.

Lionela Messija je FIFA proglasila najboljim igračem utakmice u izboru navijača, u kojoj je Argentina pobijedila Bosnu i Hercegovinu sa rezultatom 2:1.

Legendarni Maradona imao je riječi hvale za Messija, odbacivši navode da je ranije loše govorio o njemu, prenosi argentinski sportski list Ole!.

”Messijev gol bio je olakšanje za cijeli tim”, kazao je.

Maradona je dodao i da je Fernando Gago fantastičan igrač, a posebne riječi hvale imao je za argentinskog golmana: ”Prema mom mišljenju, Chiquito Romero je najbolji golman koji postoji.”

Romero je kazao da je zadovoljan rezultatom, uprkos golu Ibiševića, prenosi Ole!.

”Želio sam da naš tim ode bez primljenog gola. Želio sam da vratim samopouzdanje našem timu i osoblju”, rekao je Romero, opisujući kako se osjećao prije nego što ga je Ibišević, ipak, savladao u 85. minuti utakmice.

Argentinski golman je rekao da su svi ”Gaučosi” bili sretni nakon Messijevog pogotka.

”Ujedinjeni smo. Znalo se je da će Bosna biti težak protivnik. Nismo im htjeli ništa pokloniti”, kazao je Romero.

Taktičke greške

Selektor Sabella iskazao je zadovoljstvo osvojenim bodovima, ali je priznao da je pogriješio sa taktikom i izborom igrača.


Bilo je teško doći do gola BiH, kazao je Messi [Izvor: AP]

“Sretan sam zbog rezultata i kako smo igrali u nekim dijelovima igre. Ali je istina i da smo u nekim dijelovima griješili, djelomično zbog mojih grešaka.”

“Ovo je bila teška, egal utakmica, ali smo se popravili u drugom poluvremenu kada je Higuain ušao u igru. Kako smo igrali, 2:0 je bio prevelik rezultat. Mislim da je rezultat 2:1 zaslužen.”

“Bili smo dosta oprezni na početku utakmice. Kontrolirali smo igru. U drugom poluvremenu imali smo i dubinu u igri, a izmjene sam izvršio kako bismo pritisnuli protivnika. Osim što smo kontrolirali igru, za trijumf nad BiH morali smo ponuditi i nešto više. Svašta se moglo dogoditi kod rezultata 1:0”, rekao je Sabella.

Selekcija Argentine povela je u trećoj minuti susreta autogolom Seada Kolašinca. Messi je “Gaučose” doveo u vodstvo od 2:0 u 65. minuti, a Vedad Ibišević je postigao prvi historijski gol za reprezentaciju Bosne i Hercegovine u 85. minuti.

Izvor: Al Jazeera i agencije