Messi će na sudu odgovarati o utaji poreza

Messi tvrdi da nije bio upoznat sa vlastitim finansijskim aktivnostima (Reuters)

Jedan od najboljih nogometaša na svijetu Lionel Messi morat će se do kraja ove godine pojaviti na sudu u Barceloni, nakon što je odbijena žalba njegovih advokata kojom se tražilo odbacivanje optužbi za utaju poreza.

Messi je tvrdio da nije bio upoznat sa vlastitim finansijskim aktivnostima, no tužilaštvo to nije prihvatilo.

Tužioci su odbili i nagodbu prema kojoj bi kompletnu odgovornost za utaju poreza preuzeo Messijev otac Horhe.

Tužba protiv Argentinca i njegovog oca podnesena je u junu prošle godine. U međuvremenu, Messijev otac je uplatio pet miliona eura poreznog duga, no za sud to nije bilo dovoljno da obustavi postupak.

Messijevi se sumnjiče da su od 2007. do 2009. godine utajili više od pet miliona eura neprijavljenog poreza.

Jedan od najbolje plaćenih sportista u svijetu, Messi, zarađuje više od 31 milion eura po sezoni na ime zarade i bonusa, kao i 23 miliona eura od sponzora, pišu agencije.

Reakcije građana Barcelone

Vijest o Messijevom skorom pojavljivanju na sudu komentarisali su i njegovi sadašnji sugrađani.

„Ako je učinio nešto loše, to treba utvrditi, naravno. Ali, meni se čini da nije kriv. On vjerovatno ne zna ništa o tome. On zna igrati nogomet, a njegovim novcem bave se drugi“, rekao je Manuel Zaragoza, stanovnik Barcelone.

Njegov sugrađanin Florenci Cortada kaže: „Mislim da je on normalna osoba, kao i bilo ko drugi. Ako je varao, mora platiti za to. Ni njemu ni katalonskom predsjedniku ne treba oprostiti, ako je za nešto kriv. Pred zakonom smo svi jednaki.“

“Svi moramo biti tretirani isto, ali u ovom slučaju mislim da pretjeruju, možda zato što Messi igra za Barcelonu ili zato što igra u Kataloniji. Vjerovatno svi nogometaši rade isto, a samo je on optužen”, mišljenja je Josep Lluis Ruiz iz Barcelone.

Izvor: Al Jazeera i agencije