Messi najbolji igrač u Španiji prošle sezone

Messi, koji je prošle sezone postigao 50 golova, pobijedio je ispred člana prvaka Španije Real Madrida Portugalca Cristiana Ronalda (AFP)

Nogometaš Barcelone, Argentinac Lionel Messi proglašen je u utorak, četvrtu godinu zaredom, za najboljeg igrača i napadača u Španiji, u sezoni 2011/12. prema glasovima kolega igrača i trenera u prvoj (Primera) i drugoj (Segunda) ligi ove evropske države (LPF).

Messi, koji je prošle sezone postigao 50 golova, pobijedio je ispred člana prvaka Španije Real Madrida Portugalca Cristiana Ronalda, koji je bio strijelac u 46 navrata, dok je treći je bio još jedan igrač madridskog kluba, Francuz Karim Benzema (21).


Argentinac sa priznanjima [EPA]

Novopečeni otac priznao je kako je velika čast dobiti ovo priznanje.

„Za ove dvije nagrade se želim zahvaliti trenerima koji su me izabrali za najboljeg napadača i mojim kolegama igračima koji su glasali za mene kao za najboljeg nogometaša“, rekao je Messi.

„Ovo je za mene velika čast. Ove dvije nagrade sam dobio i prošle godine. Ovo je velika satisfakcija za mene, kao i ogromna radost.“

Za najboljeg trenera prošle sezone proglašen je bivši šef stručnog štaba Barcelone Pep Guardiola.

Borba sa dostojanstvom

Andres Iniesta (Barcelona) izabran je za najboljeg ofanzivnog veznog igrača, ispred Santija Cazorle (Malaga) i Mesuta Oezila (Real Madrid), dok je Xavi Alonso iz Real Madrida primio nagradu kao najbolji defanzivni igrač sredine terena.

„Čovjeka mnogo raduje kada neko primjeti i cijeni njegov rad, te zbog toga sam veoma sretan. Nadam se da ću ponovo imati ovakvu priliku u budućnosti, jer bi to značilo da sam nastavio rasti kao nogometaš“, kazao je Iniesta.

Sergio Ramos (Real Madrid) je primio nagradu za najboljeg defanzivca, ispred Javiera Mascherana (Barcelona) i Javija Martineza koji je prošle godine igrao za Athletic Bilbao, a sada je član njemačkog Bayerna iz Minhena.

Iker Casillas (Real Madrid) za najboljeg golmana ispred Victora Valdesa (Barcelona) i Roberta Jimeneza (Zaragoza).

Carles Puyol (Barcelona) je nagrađen za fer-plej, a otkrovenje sezone je Isco iz Malage.

„Velika je čast primiti nagradu za fer-plej iz ugla jednog odbrambenog igrača. Smatram kako se treba snažno boriti, ali uvijek sa dostojanstvom“, istakao je kapiten Katalonaca.

Izvor: Agencije