Messi: Titule važnije od nagrada

Messi, Iniesta i Ronaldo su kandidati za Zlatnu loptu (AP)

Napadač Barcelone Lionel Messi je izjavio u nedjelju da je spreman postati prvi igrač u historiji koji je četiri puta zaredom osvajao Zlatnu loptu, ali i da mu nagrada Svjetske noogometne asocijacije (FIFA) neće ništa značiti ako njegov tim ove sezone ne osvoji Primeru ili Ligu prvaka (LP).

Messi je sa 25 pogodaka najbolji strijelac španske Primere, a uspio je oboriti 40 godina star rekord legendarnog Gerda Mullera i u 2012. godini postići 91 gol u svim takmičenjima.

Pored Argentinca, kandidati za najboljeg igrača su Andres Iniesta i Cristiano Ronaldo.

“Lijepo je obarati rekorde, ali pobjede ekipe su najvažnije. Moji golovi služe da Barcelona osvoji titule, špansku ligu, Kup ili LP i te stvari su mnogo važnije od mojih ličnih dostignuća. Ako nagrada pripadne Iniesti, bilo bi sasvim zasluženo, zbog načina kako igra i šta je sve postigao. Na kraju, nagrada bi otišla u istu svlačionicu”, rekao je uvijek skromni Messi.

‘Neće biti smak svijeta’

Najbolji igrač Reala Ronaldo poručio je da neće biti smak svijeta ako ne dobije Zlatnu loptu.

“Neću da lažem i budem licemjeran. Voleo bih dobiti nagradu, ali ništa strašno se neće dogoditi ako ne uspijem. Život ide dalje. Odluka će biti donijeta, bila ona poštena ili ne. Možda na kraju budem sretan, a možda tužan”, kazao je Ronaldo.

Za nagradu najbolji trener godine konkuriraju selektor španske reprezentacije Vicente del Bosque, Jose Mourinho iz Reala i bivši strateg Barcelone Pep Guardiola.

Odluka o najboljima u 2012. godine bitće donijeta u ponedjeljak, na svečanosti FIFA-e u Cirihu.

Izvor: Agencije