Messija od Mullera dijeli sedam golova

Napadač Katalonaca je 50 puta postigao po dva gola na utakmici, zabilježio je tri het-trika i dva puta po četiri gola (EPA)

Najbolji nogometaš svijeta, Argentinac Lionel Messi, sa dva nova pogotka u pobjedi Barcelone protiv Zaragoze od 3:1 u španskoj Primera ligi dodatno je povećao šanse da obori rekord legendarnog Nijemca Gerda Mullera po broju golova u jednoj kalendarskoj godini.

Argentski reprezentativac je trenutno na brojci 78 i do rekorda Mullera od 85 golova iz 1972. godine dijeli ga još samo sedam pogodaka.

Katalonski tim će do kraja godine odigrati još osam utakmica i gotovo je izvjesno da će Messi srušiti i rekord čuvenog centarfora Bayerna iz Minhena i njemačke reprezentacije.

Pretekao Di Stefana

Messi je protiv Zaragoze u subotu navečer oborio još nekoliko rekorda – na vječnoj listi Primere izjednačio se s Carlosom Alonsom Gonzalesom – Santillanom sa po 186 golova, s tom razlikom da je legendarnom centarforu Reala iz Madrida za to bilo potrebno 18 godina (1970-88), a Argentincu samo osam.

Ujedno, srušio je i rekord Alfreda Di Stefana po broju utakmica sa dva i više golova – Messi je to uradio 55 puta, a čuveni nogometaš “Kraljeva” iz glavnog grada Španije 54 puta.

Napadač katalonskog kluba je 50 puta postigao po dva gola na utakmici, zabilježio je tri het-trika i dva puta po četiri gola.

Ove sezone već je postigao 17 golova, a nije protekla ni trećina takmičarske godine.

Izvor: Agencije