Messiju uručena Zlatna kopačka

Messi je posvetio ovu nagradu svojim saigračima, a na ceremoniji dodjele trofeja u Barceloni bili su Xavi Hernandez i Carles Puyol (AFP)

Napadač španske Barcelone Lionel Messi primio je u ponedjeljak, po drugi put u karijeri, Zlatnu kopačku, nagradu namijenjenu onome nogometašu koji je postigao najviše golova u domaćem prvenstvu tokom prošle sezone.

Kandidati za Zlatnu loptu 2012.

Svjetska nogometna asocijacija (FIFA) i francuski list France Footbal saopćili su u ponedjeljak imena 23 igrača koji su ušli u idealni tim i koji će konkurirati za nagradu Zlatna lopta, za najboljeg igrača svijeta u 2012. godini.

U konkurenciji su:

Gianluigi Buffon (Juventus, Italija)

Iker Casillas (Real Madrid, Španija)

Manuel Neuer (Bayern, Njemačka)

Gerard Pique (Barcelona, Španija)

Sergio Ramos (Real Madrid, Španija)

Sergio Busquets (Barcelona, Španija)

Xabi Alonso (Real Madrid, Španija)

Yaya Toure (Manchester Ciy, Obala Slonovače)

Xavi Hernandez (Barcelona, Španija)

Andres Iniesta (Barcelona, Španija)

Andrea Pirlo (Juventus, Italija)

Mesut Ozil (Real Madrid, Njemačka)

Sergio Aguero (Manchester City, Argentina)

Mario Balotelli (Manchester City, Italija)

Karim Benzema (Real Madrid, Francuska)

Didier Drogba (Shanghai, Obala Slonovače)

Radamel Falcao (Atletico Madrid, Kolumbija)

Zlatan Ibrahimović (PSG, Švedska)

Lionel Messi (Barcelona, Argentina)

Neymar (Santos, Brazil)

Cristiano Ronaldo (Real Madrid, Portugal)

Wayne Rooney (Manchester United, Engleska)

Robin van Persie (Manchester United, Holandija).

Krajem novembra, FIFA će ovaj spisak skratiti na tri imena. Pravo glasa imaju kapiteni i selektori 209 reprezentacija širom svijeta, kao i 49 dopisnika France Footbala. Nagrada će se dodijeliti u Cirihu 7. maja 2013. godine.

Ovaj 25-godišnji Argentinac postavio je rekord Španije sa 50 golova u dresu Katalonaca, pobijedivši Portugalca iz Real Madrida, Cristiana Ronalda za četiri pogotka.

Messi je posvetio ovu nagradu svojim saigračima, a na ceremoniji dodjele trofeja u Barceloni bili su Xavi Hernandez i Carles Puyol.

„Ovo je nagrada za postizanje golova, no bez mojih saigrača to mi ne bi pošlo za rukom. Sa njima dijelim ovu nagradu kao i uvijek. Ne borim se za pojedinačne naslove, već za titule kluba. Moji ciljevi su povratak naslova najboljeg u državi, osvajanje Kupa kralja kao i Lige prvaka, a sve to želi i klub“, kazao je Argentinac koji je osvojio Zlatnu kopačku i 2010. godine kada je za Barcu, koja je tada postala prvak Španije, postigao 34 pogotka.

Messi je među favoritima za osvajanje Zlatne lopte, nagrade za najboljeg nogometaša svijeta 2012. godine.

„Ne vidimo nekog sličnog nogometaša, a ako se i pojavi, to se neće desiti za dugo vremena“, smatra trener Barcelone Tito Vilanova.

„Nije samo zbog golova koje postiže, već kako vidi i razumije igru, zbog toga je veliki. U subotu je pretrčao 50 metara kako bi pomogao odbrani kad je protivnik u 89. minuti izvodio korner, a vodili smo 5:0. Malo igrača bi tako nešto uradilo.“

Sve bliže Peleu

Messi, kojem je nadimak „Buha“ zbog svojih driblinga i prolazaka kroz odbranu protivnika, u protekloj godini je oborio veliki broj rekorda.

Za Barcu je u svim takmičenjima postigao 73 gola, oborivši evropski rekord Bayernove legende Gerda Muellera (sezona 1972-73), kao i svjetski postavljen tokom sezone 1924-25 kada je Archie Stark, u dresu Bethlehem Steela u Američkoj nogometnoj ligi upisao 70 pogodaka.

U martu je Argentinac postao najbolji strijelac Barcelone svih vremena. Tada je pretekao rekord Cesara Rodrigueza, star 57 godina, koji je iznosio 232 gola.

Ove sezone je već postigao 17 golova u svim takmičenjima i sve je bliže novom rekordu. Nedostaju mu dva gola da se izjednači sa brazilskom velikanom Peleom, koji je 1958., u okviru jedne kalendarske godine postigao ukupno 75 golova – što za klub, što za državu.

„Naravno da je velika čast biti blizu rekorda osobe koja je veoma važna u nogometu. No, to je samo statistika. Moj cilj je osvajanje što više titula prije nego završim karijeru. Uvijek sam bio takav“, kazao je Argentinac.

Izvor: Agencije