MH17: Diplomatski pritisak na Putina

Malezijski putnički avion srušen je 17. jula na istoku Ukrajine, a poginulo je ukupno 298 osoba (EPA)

Premijer Australije i Holandije složili su se u četvrtak da nastave s pritiskom na ruskog predsjednika Vladimira Putina kako bi osigurao pristup mjestu nesreće aviona Malaysia Airlines u Ukrajini i sarađivao s istražiteljima, javljaju agencije.

Holandski premijer Mark Rutte i njegov kolega Tony Abbott obratili su se novinarima u Canberri nakon razgovora o tragediji.

Rutte je doputovao iz Malezije, gdje se susreo s premijerom Najibom Abdulom Razakom u srijedu, prenosi Hina.

Australski premijer Abbott upozorio je Putina da neće moći izbjeći razgovor na temu katastrofe aviona na letu MH17, srušenog u Ukrajini.

Abbott je već izjavio da će se suočiti s ruskim predsjednikom na samitu G20 iduće sedmice u Brisbaneu.

Moskva bez odgovora

Canberra je zatražila od Moskve bilateralni susret tom prilikom, ali Rusija zasad ne odgovara.

“Neće moći izbjeći razgovor na ovaj ili onaj način, imat ćemo bilateralni susret, bilo to u hodniku ili na službenijem mjestu”, rekao je australski premijer. “Želim pravi bilateralni susret što je prije moguće”, dodao je on.

Rutte je rekao novinarima da je vidio Putina prije dvije sedmice te da “očekuje od njega da učini sve što može da izvrši pritisak na separatiste kako bi oni dopustili nesmetan pristup mjestu nesreće”.

Malezijski putnički avion srušio se 17. jula na istoku Ukrajine, a poginulo je ukupno 298 osoba, od kojih 38 Australaca i brojni Holanđani.

Izvor: Agencije