MH17 srušen projektilom ruske proizvodnje

Almaz-Antey navodi kako ne može reći ko je odgovoran za ispaljivanje projektila (Reuters)

Malezijski Boeing 777, koji se u julu prošle godine srušio na istoku Ukrajine sa 298 putnika i članova posade, bio je pogođen projektilom BUK, objavila je u utorak kompanija Almaz-Antey, ruski proizvođač tih projektila.

“Prve analize pokazale su da je tip projektila koji je korišten [za rušenje aviona] bio BUK-M1”, izjavio je visoki dužnosnik te kompanije Mihail Maličevski na konferenciji za novinare, prenijele su ruske agencije.

Kompanija Almaz-Antey naglasila je kako ne može reći ko je odgovoran za ispaljivanje projektila, dodavši da se projektili zemlja-zrak BUK-M1 od 1999. godine više ne proizvode u Rusiji, ali da ih još ima u arsenalu ukrajinske vojske, prenosi Hina.

Međusobne optužbe

Ukrajina i Sjedinjene Američke Države tvrde da je malezijski avion srušen jednim od projektila zemlja-zrak kojima je separatiste opskrbila Rusija.

Moskva to ustrajno opovrgava i tvrdi da su avion srušile ukrajinske snage.

Ruski list Novaja Gazeta objavio je početkom maja izvještaj ruskih vojnih inženjera koji sugerira da je malezijski putnički avion bio pogođen ruskim projektilom zemlja-zrak, koji su ispalile ukrajinske snage.

Novaja Gazeta je navela da izvještaj ne dokazuje da su avion oborile bilo ukrajinske snage, bilo proruski separatisti.

Dodaje ipak da izvještaj, čiju autentičnost nije bilo moguće provjeriti, odbacuje jednu od mnogih teorija koje je ponudila ruska Vlada, a prema kojoj je avion oborio ukrajinski borbeni avion.

“Let MH17 najvjerovatnije je oborio projektil zemlja-zrak 9M38M1, glavni raketni sistema BUK-M1”, napisao je list.

Ćirilični znakovi

Holandski istražitelji također su kazali da je “glavni scenarij” u njihovoj istrazi da je avion pogodio projektil BUK i testiraju teoriju da je ispaljen sa područja koja drže separatisti.

Sistem BUK datira iz arsenala sovjetske ere, ali se razvijao tokom godina i predstavlja dio raketnog arsenala Rusije, Ukrajine, Finske i Gruzije.

Analiza dijelova oružja i rakete pokazala je da se na njima nalaze i ruski ćirilični znakovi, prenio je RTL News.

Konačni izvještaj holandskih istražitelja koji pokušavaju utvrditi uzroke katastrofe očekuje se tokom ovog ljeta.

Izvor: Agencije