Michelle Obama i kritike zbog letjelica

Supruga američkog predsjednika Michelle Obama objavila je na Twitteru profilnu fotografiju sa porukom #BringBackOurGirls (“Vratite naše djevojčice”), kako bi apelirala na oslobađanje 200 otetih nigerijskih školarki, nakon čega su na društvenim mrežama uslijedili slikoviti odgovori protivnika američkih napada bespilotnim letjelicama u kojima ginu brojni civili.

Michelle Obama je jedna u nizu slavnih osoba koje su se na Twitteru uključile u kampanju za oslobađanje nigerijskih djevojčica, što je prenijelo blizu 60.000 korisnika te društvene mreže.

Više od 200 nigerijskih školarki kidnapirano je 14. aprila iz srednje škole u Chiboku. Čelnik grupe Boko Haram priznao je prošle sedmice da su njegovi borci oteli djevojčice u pokrajini Borno na sjeveru Nigerije i zaprijetio da će ih prodati.

Američki avioni prelijeću preko Nigerije kako bi pronašli učenice, objavio je Pentagon.

Nakon što se prva dama SAD-a uključila u internetsku kampanju za oslobađanje nigerijskih djevojčica, kritičari američkih napada bespilotnim letjelicama odgovorili su joj na društvenim mrežama, između ostalog, i porukom #BringBackYourDrones (”Vratite svoje bespilotne letjelice”).

Američka administracija je dolaskom Baracka Obame na vlast 2009. godine drastično povećala broj napada bespilotnim letjelicama, koje najčešće koristi za ciljanje na osumnjičene pripadnike Al-Kaide i talibane u Pakistanu i Afganistanu.

Iako SAD tvrdi da cilja na teroriste, u napadima ginu i brojni civili.

UN je u martu pozvao Obaminu administraciju da razmotri upotrebu bespilotnih letjelica izvan zemlje i da objasni kako bira mete.

[<a href=”//storify.com/AJBalkans/internet-poruke-michelli-obama” target=”_blank”>View the story “Internet poruke Michelli Obama” on Storify</a>]
Izvor: Al Jazeera