Microsoft: Novi napadi ruskih hakera pred izbore u SAD-u

Hakeri, Hakiranje, Haker
Napad poznat je kao 'udica', a hakeri prevare žrtvu da ukuca svoje korisničko ime i šifru kako bi im ukrali podatke (Reuters)

Hakeri povezani s ruskom Vladom ponovno su pokušali napasti internet stranice političkih organizacija u SAD-u uoči izbora u studenome, tvrdi kompanija Microsoft.

Američka softverska tvrtka je u priopćenju navela da je prošlog tjedna osujetila napade tako što je preuzela kontrolu nad šest internetskih stranica koje su hakeri kreirali kako bi imitirali stranice dvije desno orijentirane neprofitne organizacije, Međunarodnog republikanskog instituta i Hudson Instituta, kao i stranice Senata SAD-a.

Microsoft, kako prenosi agencija Reuters, izražava zabrinutost da ovakvi i slični napadi predstavljaju prijetnju po niz organizacija povezanih s obje američke političke stranke pred izbore u studenome 2018.

Takav napad poznat je kao “udica”, a karakterističan je po tome što hakeri prevare žrtvu da ukuca svoje korisničko ime i šifru kako bi im ukrali podatke, prenosi Tanjug.

Rusija: Nema dokaza

“Da budemo jasni, za sada nemamo nikakve dokaze da su ove domene korištene za bilo koji uspješan napad prije nego što ih je Microsoft preuzeo, niti imamo dokaz koji bi nagovijestio konačne mete planiranog napada”, navela je tvrtka.

Kremlj je priopćio da ne razumije optužbe Microsoft, navodeći da ta kompanija nije ponudila dokaze za svoje tvrdnje.

“O kome točno govore? Ne razumijemo na osnovu kojih dokaza donose takve zaključke. Nedostaju takve informacije i dokazi”, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Reuters.

Agencija Reuters ranije je prenijela izjavu neimenovanog ruskog diplomata koji je Microsoftove optužbe ocijenio kao političku igru.

“Izbori u SAD se još nisu ni dogodili, a već postoje optužbe. Microsoft se ponaša kao tužitelj, a ne privatna tvrtka”, dodao je.

Kremlj je i do sada odbacivao optužbe da koristi hakere kako bi utjecao na izborni proces i javno mnijenje u SAD-u.

Članovi Međunarodnog republikanskog instituta su visoko pozicionirani republikanci, poput senatora Johna McCaina, koji je kritizirao veze predsjednika Donalda Trumpa s Rusijom.

Hudson Institut, još jedna konzervativna grupa u SAD-u, organizirala je rasprave o mnogim pitanjima, uključujući i sigurnost na internetu, kleptokraciju, a prilično je kritična i prema ruskoj Vladi.

Izvor: Agencije