Microsoft: Ruski hakeri napadaju demokratske institucije u Evropi

Vjeruje se da je Fancy Bear, grupa za kibernetičku špijunažu, povezana s ruskom vojnom obavještajnom službom (EPA)

Tehnološki gigant Microsoft optužio je rusku hakersku grupu Fancy Bear za pokretanje niza napada na vodeće “trustove mozgova” i nevladine organizacije u Evropi, među kojima su i neke sa sjedištem u Srbiji.

Kompanija je u svom blogu navela da su hakeri pokušali upasti u naloge više istaknutih evropskih “trustova mozgova” ili neprofitnih organizacija krajem 2018, prenosi Beta.

Kako je navedeno, uočeni su napadi upereni protiv 104 naloga zaposlenih u Njemačkom vijeću za vanjske poslove i evropskih ureda Instituta Aspen i Njemačkog Maršalovog fonda.

Upad u njemački parlament

Kompanija je navela da je uvjerena da je mnoge od tih napada koji su izvedeni između septembra i decembra prošle godine organizirala grupa nazvana Strontium, poznata i kao Fancy Bear, APT28 i pod drugim nazivima.

Vjeruje se da je ta grupa za kibernetičku špijunažu povezana s ruskom vojnom obavještajnom službom i moguće je da je najpoznatija po tome što je hakirala Demokratski nacionalni komitet za vrijeme američkih predsjedničkih izbora 2016.

Grupa je upala u podatke Donjeg doma njemačkog parlamenta 2015, navodi Deutsche Welle.

U novijim incidentima koje spominje Microsoft hakeri su, navodno, koristili zloćudne sajtove i hakirane e-mailove da pokušaju upasti u podatke o zaposlenima u institutima sa sjedištem u Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Rumuniji i Srbiji.

Biski kontakti s državnim zvaničnicima

Usmjerili su se na organizacije koje se bave pitanjima transatlantske politike, demokratije, izbornog integriteta i koje hakeri smatraju vrijednima zato što te organizacije često imaju bliske kontakte s državnim zvaničnicima.

Evropski zvaničnici izrazili su zabrinutost zbog prijetnji kibernetičkim napadima uoči izbora za Evropski parlament u maju, navodi Deutsche Welle.

Zvaničnici smatraju da i dalje ima sigurnosnih propusta za rješavanje prije nego što 350 miliona glasača širom Evropske unije izađe na izbore.

Izvor: Agencije