Microsoft za 2,5 milijardi dolara preuzeo Minecraft

Minecraft je osvojio maštu gotovo svih mlađih od 15 godina (Getty Images)

Američki softverski div Microsoft postigao je dogovor o kupovini švedskog proizvođača popularne video igrice Minecraft za 2,5 milijardi dolara, u sklopu nastojanja da privuče nove korisnike, uglavnom mlade, u svoj mobilni svijet.

Riječ je o videoigrici u kojoj igrači mogu izgraditi što god zamisle, kockicu po kockicu u digitalnom svijetu, po uzoru na Lego, a koja se snažno proširila od 2011. godine, kada ju je lansirala kompanija Mojang, javio je Reuters.

Popularna aplikacija, dostupna na Appleovom iOS-u i Google-ovom Android sistemu, kompaniji Mojang, koja zapošljava svega 40 ljudi, donijela je u 2013. godini prihode od 2,05 milijardi švedskih kruna (287 miliona dolara) i operativnu dobit od 896 miliona kruna (126 miliona dolara).

Direktor internetske stranice Gamesbrief Nicholas Lovell ocijenio je Minecraft igricu vrlo uspješnim proizvodom, koji je osvojio maštu gotovo svih mlađih od 15 godina, prenosi Hina.

Otvorena svjetska platforma

Glavni izvršni direktor Microsofta Satya Nadella kazao je da se radi o vrhunskoj aktivnosti, koja zahvata uređaje od personalnih računara i konzola do tableta i mobilnih telefona, a kojoj se godišnje posvete milijarde sati.

Minecraft je više od franšize za sjajnu igricu – to je otvorena svjetska platforma, koju pokreće živahna zajednica do koje puno držimo, a obiluje novim prilikama za tu zajednicu i za Microsoft”, rekao je Nadella.

Microsoft je posljednjih godina velika ulaganja poduzeo u nordijskoj regiji putem akvizicije mobilnog poslovanja Nokije za 7,2 milijarde dolara, koja je zaključena ove godine, a 8,5 milijardi dolara utrošio je 2011. godine na akviziciju Skypea.

Akvizicija Mojanga, teška 2,5 milijarde dolara, mali je iznos za izdvojiti Microsoftu, koji raspolaže sa 86 milijardi dolara gotovine i kratkoročnih investicija, ali je relativno velika i skupa transakcija kada je riječ o kupovini neke kompanije za igrice.

Izvor: Agencije