Migracija predizborna tema u Britaniji

Tri dana uoči izbora u Velikoj Britaniji glavna tema kampanje je migracija.

Prošle godine je srušen rekord u broju novih useljenika. U isto vrijeme raste i otpor lokalnog stanovništva, pa se najjače političke stranke za glasove bore obećanjima o smanjenju prava migranata i strožijoj kontroli granica.

Kada kaže “moj grad”, Branka Juran sada, uz Zagreb, misli i na London. U prijestolnicu Ujedinjenog kraljevstva došla je prije deset godina, zbog obrazovanja.

“Imigrirala sam da bih saznala više o tome i onda sam na kraju i ostala, sada evo i prije dva mjeseca sam dobila britansko državljanstvo. U početku je bilo teško, ali to ima više veze sa nekim egzistencijalnim pitanjima, London je težak grad za preživjeti, skup je. Ali je također, jedan od najotvorenijih gradova, ja mislim općenito u svijetu, vidi se po samoj strukturi stanovništva ovdje”, kaže ona.

Novi val imigranata

Branka je dio novog vala imigranata – iz zemalja Evropske unije – koji polako mijenja lice Velike Britanije.

Imigranti čine 40 posto ukupnog stanovništva u Londonu, no kada je riječ o manjim mjestima u ostatku zemlje – udio je manji od tri posto.

Ankete pokazuju da je otpor prema imigrantima najveći – ondje gdje ih je najmanje.

“Voljela bih da se više govori o kontroli granica, i da u zemlju ulaze samo ljudi s vještinama, koji mogu pomoći ekonomiji”, kaže jedna stanovnica Londona.

“Na putu do kuće proći ću pokraj 20-30 trgovina u kojima ne znamo ko radi i ko plaća poreze. A ja ih plaćam. I to me nervira. Imigracija može biti dobra i za zemlju i za te ljude i za našu ekonomiju, ali svi moraju polaziti od istih temelja”, smatra drugi građanin Londona.

“Imigracija je, prema anketama, biračima najvažnija tema ovih izbora, važnija čak i od ekonomije. Kako raste broj stranih useljenika, tako raste i otpor domaćeg stanovništva. A lani su rušeni rekordi. Samo do rujna, u zemlju je uselilo više od 620 tisuća ljudi, iselilo je 320 tisuća. Problem kao i u svakoj drugoj zemlji – useljavaju uglavnom oni nisko, a iseljavaju visokoobrazovani”, izvještava Jasmina Kos, reporterka Al Jazeere.

Činjenice i percepcija birača

Dobar poznavatelj izbornih prilika, profesor Tony Travers, kaže da se u javnosti posljednjih 15-tak godina stvara dojam da imigranti znatno opterećuju socijalni sistem i kradu poslove, osobito one u javnom sektoru – što službeni podaci pobijaju. Percepcija birača, kaže, nema mnogo veze s činjenicama.

“Širenje Evropske unije i dolazak velikog broja novih migranata iz siromašnijih evropskih zemalja, bio je okidač za promjenu u stavu. Jer, ti su se imigranti mnogo više raširili po Ujedinjenom kraljevstvu nego oni iz Indije i Afrike koji su došli u ranijem valu. Oni su ostajali u gradovima”, navodi Travers, direktor centra za istraživanje London School of Economics (LSE).

Zato sve važnije političke stranke imaju veoma slične planove – ograničiti ulazak imigranata, a pristup socijalnoj pomoći omogućiti im tek nakon nekoliko godina života i rada u zemlji.

One koji ne nađu posao u šest mjeseci – neke stranke žele deportirati, a one koji pomažu ilegalnim imigrantima da uđu u zemlju – strože kazniti.

“Konzervativna stranka se obavezala radikalno smanjiti imigraciju, ali to dosad nije uspjela učiniti. I Laburisti sada žele ograničiti imigraciju i odgoditi pristup socijalnoj pomoći, što podržavaju i konzervativci. Liberalni demokrati su malo blaži, ali na koncu – Britanija je malen, gusto naseljeni otok i političari moraju odgovoriti na osjećaje građana”, dodaje Travers.

Jer na temelju tih osjećaja, birači će za tri dana odabrati novu vlast.

Izvor: Al Jazeera