Migrantski spor u Njemačkoj diže popularnost AfD-u

Konzervativni blok u unutrašnjem je sporu oko toga treba li migrante vraćati na njemačkoj granici ako su bili registrirani u nekoj drugoj članici Unije (Arhiva)

Podjele u konzervativnom bloku njemačke kancelarke Angele Merkel smanjile su podršku njenoj “velikoj koaliciji” i pogurale protivimigrantsku Alternativu za Njemačku, prema do sada najvećoj zabilježenoj popularnosti, pokazala je anket koju je provela agencija Emnid za novine Bild am Sonntag.

Ona je pokazala da je savez Angele Merkel na 31 posto, što je dva postotna boda manje nego u prošloj anketi.

AfD je narastao za jedan bod te je sada na 16 posto, najviše ikad u anketi Emnida.

Najozbiljniji izazov vodstvu kancelarke

Socijaldemokrati, koalicijski partneri konzervativaca, ostali su na 18 posto.

Konzervativni blok Angele Merkel u unutrašnjem je sporu oko toga treba li migrante vraćati na njemačkoj granici ako su bili registrirani u nekoj drugoj članici Evropske unije.

To je pitanje unijelo razdor u dugogodišnji savez konzervativaca i postalo najozbiljniji dosad izazov vodstvu kancelarke, pokrenuvši pitanje mogućeg kolapsa njene koalicije samo nešto više od 100 dana nakon što je stupila na vlast.

Ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer iz bavarske konzervativne Kršćansko-socijalne unije, koja se priprema za lokalne izbore u oktobru, zaprijetio je da će ignorirati želje kancelarke i narediti policiji da odbija tražitelje azila na granici ako ona ne osigura širi evropski sporazum o pravednijoj raspodjeli migranata u tom bloku.

Volker Kauder, član Kršćansko-demokratske unije, koja predvodi konzervativni blok u Parlamentu, izrazio je žaljenje što neki politički čelnici propitkuju budućnost saveza, no istakao je da je prerano govoriti o njegovom padu.

Poziv austrijskom kancelaru

“Parlamentarna grupa nastavlja postojati i sposobna je djelovati”, rekao je Kauder, dodavši kako vjeruje da se i dalje može postići dogovor o migrantskom pitanju.

Boris Pistorius, ministar unutrašnjih poslova sjeverne savezne države Donja Saska, optužio je bavarske konzervativce da preuveličavaju razmjer problema s migrantima.

Markus Soeder, visoki dužnosnik CSU-a i premijer Bavarske, u toj saveznoj državi kampanju planira voditi ne uključujući Merkel, piše Welt am Sonntag.

Soeder je umjesto nje pozvao austrijskog kancelara Sebastiana Kurza, čija vladajuća koalicija uključuje krajnje desnu Slobodarsku partiju Austrije.

Izvor: Agencije