Mihajlović osudila diskriminaciju Romkinje u novosadskom supermarketu

Natašu Tasić Knežević 2012. godine OSCE je proglasio jednom od najistaknutijih Romkinja u svijetu (Facebook)

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović najoštrije je, kao “skandalozno i za svaku osudu”, osudila ponašanje zaposlenih u jednoj trgovačkoj radnji u Novom Sadu prema operskoj pevačici romske nacionalnosti Nataši Knežević Tasić.

Dan ranije, solistkinja Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, objavila je na svojoj Facebook stranici da je u novosadskom supermarketu Maxi doživela neprijatnu situaciju, kada se prilikom njenog izlaska iz prodavnice oglasio alarm, a zaposleni su zaustavili samo nju, iako je, kako je rekla, pored nje bilo još dvoje ljudi posle čijeg prolaska se čuo alarm.

“Jedino su meni tražili da ispraznim torbu, sve džepove, da skinem jaknu, sve kompletno i da izađem napolje”, rekla je Tasić Knežević, dodajući da je pitala zaposlene u Maxiju zašto i druge ljude koji su prošli posle nje i posle čijeg se prolaska takođe oglasio alarm, nisu zaustavili i pretresli.

Izvinjenje kompanije

Mediji su preneli njenu objavu, vest se proširila i na društvenim mrežama, a oglasila se i kompanija Delez Srbija u čijem sastavu je i lanac prodavnica Maxi, koja se izvinila operskoj pevačici.

“Kompanija Delez Srbija se iskreno izvinjava i žali zbog situacije koja se dogodila Nataši Tasić Knežević. Verujemo da će ovo ostati usamljeni primer neodgovarajuće reakcije pojedinca i da se slične situacije neće dogoditi u budućnosti”, saopštila je ta kompanija.

Delez je naveo da je sa radnicima započet proces interne kontrole postupanja prilikom oglašavanja senzora i ophođenja prema kupcima.

“Delez Srbija neguje vrednosti koje podstiču inkluziju i različitost i s tim u vezi još jednom želimo da izrazimo žaljenje zbog nastale situacije, odmah smo stupili u kontakt sa gospođom Tasić Knežević i još jednom joj lično uputili izvinjenje zbog nelagode koju je doživela”, navodi se u saopštenju kompanije.

‘Romi nisu građani drugog reda’

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović saopštila je da celo srpsko društvo mora da se bori protiv vladajućih predrasuda zbog kojih ne može da ide napred.

“Niko ne sme da se ponaša prema Romima i Romkinjama kao da su građani drugog reda. Srbija je njihova država kao što pripada i svima ostalima i oni mora da imaju jednaka prava kao i svi ostali građani i građanke. Država se za to bori, a ovakvi pojedinačni postupci su skandalozni i za svaku osudu”, navela je Mihajlovićeva.

“Ako želimo da budemo deo jednog modernog i razvijenog društva, oslobođenog od nasilja, predrasuda i stereotipa onda ovo nisu vrednosti kojima težimo. Verujem da svi oni koji su se podsmevali Nataši, ne želevši pritom ni da joj se izvine zbog neprijatnosti u koju su je doveli, ne znaju da je ona svetski priznata operska pevačica, obrazovana žena i jedna od najistaknutijih Romkinja. Ponosna sam što živi u Srbiji i doprinosi boljitku naše zemlje”, rekla je Mihajlovićeva.

Natašu Tasić Knežević 2012. godine OEBS je proglasio jednom od najistaknutijih Romkinja u svetu.

Izvor: Al Jazeera i agencije