Mihajlović: Spremni smo graditi autoput bilo kojom trasom

Zorana Mihajlović je izrazila nadu da će se u prvoj polovini 2018. godine znati trasa kojom će taj autoput ići kroz BiH (Tanjug)

Srbija je spremna graditi autoput od Beograda ka Sarajevu i povezati se s Bosnom i Hercegovinom bilo kojom trasom koju odredi Bosna i Hercegovina, kada se dogovore između sebe, izjavila je u četvrtak potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica građevinarstva Zorana Mihajlović.

Ona je rekla za Tanjug da bi se taj autoput mogao graditi kroz Srbiju preko Kotromana, ali i preko Sremske Mitrovice.

Mihajlović je izrazila nadu da će se u prvoj polovini 2018. godine znati trasa kojom će taj autoput ići kroz Bosnu i Hercegovinu.

Dodala je da su razgovori o tom projektu započeti s Bosnom i Hercegovinom još prošle godine, na sastanku svih članica zapadnog Balkana i Evropske unije.

Preko S. Mitrovice kraće za 14 kilometara

“Ono što bi sada mogao da bude naš zaključak jeste da je Srbija spremna da se poveže sa Bosnom i Hercegovinom gde god to Bosna i Hercegovina bude rekla da je njena ruta. Mi smo za sada mislili da ide preko Kotromana i da, kada završimo deonicu Koridora 11 Preljina – Požega, završimo i 62 kilometra do granice i da se tu povežemo sa Bosnom i Hercegovinom”, navela je Mihajlović.

Rekla je da je Srbija spremna za gradnju “našeg dela preko Sremske Mitrovice, ukoliko se Bosna i Hercegovina možda odluči za tu rutu”.

“Mi smo spremni i za to, čak je ta trasa preko Sremske Mitrovice za oko 14 kilometara kraća.”

Mihajlović ističe da Srbija za projekat gradnje autoputa Beograd – Sarajevo ima potrebne prostorne planove i da će već raditi i idejni projekat.

“Mi se nadamo da bi, ipak, negde u prvoj polovini sledeće godine trebalo da znamo kuda bi mogao taj autoput da ide, da bi mogli da krenemo sa projektno-tehničkom dokumentacijom, kao i da počnemo da razgovaramo o ugovoru o finansiranju.”

Mihajlović je rekla da su ju srijedu s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine vođeni razgovori, na šta Srbija, također, čeka već duže vrijeme, o potpisivanju međudržavnih sporazima u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine za rekonstrukciji svih 11 mostova između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Srbija izdvojila šest miliona eura

Srbija je izdvojila šest miliona eura za tu namjenu i, kako je rekla ministrica, potrebna dokumentacija “sa naše strane” je uglavnom gotova.

“Ali, mi ne možemo da počnemo da radimo dok Savet ministara Bosne i Hercegovine ne bude usvojio taj međudržavni sporazum.”

Mihajlović je rekla da je u srijedu razgovrano i o mostu na Drini Ljubovija – Bratunac, koji je Srbija završila u predviđenom roku, ali da Bosna i Hercegovina treba izgraditi zajednički granični prelaz.

“Mi i tu čekamo sporazum u Savetu ministara Bosne i Hercegovine, koji će omogućiti da naprave jedan granični prelaz [kako bi most mogao da se koristi]”, dodala je Mihajlović.

Izvor: Agencije