Mihajlović: Svaki dan trgovinske blokade vraća regiju unazad

Od početka je Prištini trebalo biti jasno da Srbija neće promijeniti svoju poziciju u vezi s Kosovom, kaže Mihajlović (Vlada Republike Srbije)

Potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da trgovinska blokada koju provodi Kosovo ne može promijeniti poziciju Srbije, ali da njen nastavak prijeti vraćanjem cijele regije u prošlost.

“Ako kosovski Albanci žele dobre odnose sa Srbima i stabilan region, onda je potrebno da Priština odmah prekine sa blokadom koja preti da preraste u humanitarnu krizu.

Bolju budućnost za građane možemo napraviti samo ako imamo mir, stabilnost i uslove za normalan život i ekonomski napredak u celom regionu, a nikako onemogućavanjem lečenja i snabdevanja hranom, i uvođenjem trgovinskih barijera kakve ne postoje nigde u Evropi”, navodi se u saopćenju iz kabineta vicepremijerke Mihajlović.

‘Što prije ukinuti takse’

Dodaje da se jednostranim potezima Kosova negiraju svi napori na uspostavljanju boljih odnosa u regiji, iako je jasno da primjena ekonomskog ili bilo kog drugog nasilja ne može pokrenuti dvije strane naprijed, nego samo vratiti čitavu regiji u prošlost.

“Od početka je Prištini trebalo da bude jasno da Srbija neće promeniti svoju poziciju u vezi s Kosovom pod pritiskom ekonomske blokade. Zato je važno da se takse na srpsku robu što pre ukinu, kako građani ne bi trpeli i kako bi mogao da se nastavi dijalog o budućnosti Kosova”, dodaje Mihajlović.

Vlada Kosova donijela je odluku o uvođenju taksi od 100 posto na robu iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Izvor: Agencije