Mihaljević na Svjetskom prvenstvu ‘gađa’ finale

Mihaljević: Konkurencija je stvarno jaka ove godine i bit će dosta teško, ali ako zaliječim ovu ozljedu, mislim da će biti sve uredu (Reuters)

Finale i u njemu – hitac od 21 metar. To je cilj hrvatskog bacača kugle Filipa Mihaljevića na predstojećem Svjetskom atletskom prvenstvu koje će narednog mjeseca biti održano u britanskoj prijestolnici Londonu.

Mihaljević je dio osmočlane reprezentacije Hrvatske koja će se takmičiti za svjetska zlata od 4. do 13. augusta na Olimpijskom stadionu u Londonu.

Prošle subote je u Zagrebu postao viceprvak Hrvatske u bacanju kugle (20,42 metra) iza prijatelja Stipe Žunića (21,36), da bi u nedjelju postao državni prvak u bacanju diska sa 62,29 metara.

Manja povreda

Mihaljević za Al Jazeeru kaže kako je na Državnom prvenstvu zadobio manju povredu, ali kako mu to nije problem.

Lična karta: Filip Mihaljević

Rođen je 31. jula 1994. godine u bh. gradu Livnu i trenutno ima hrvatsko i američko državljanstvo.

Osmerostruki je prvak Hrvatske, a zanimljivo je kako je prvo počeo trenirati nogomet, da bi se sa 17 godina opredijelio za atletske bacačke discipline.

Prošle godine osvojio je bronzu na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u američkom Portlandu, prvak je Evrope do 23 godine, a nastupao je i na posljednjim Olimpijskim igrama u Riju.

„U trećoj seriji prilikom izbačaja osjetio sam bol u mišiću ispod rebra, ali fizioterapeut je procijenio kako je ozljeda manja, pa neće trebati dugo vremena za oporavak. A što se tiče forme, ide stvarno super zasad. Treniram jako od kako sam se vratio iz Amerike i formu tempiramo za London“, navodi on.

Na Svjetskom prvenstvu će se takmičiti samo u jednoj disciplini.

„U Londonu ću bacati samo kuglu jer mi raspored ne dopušta da bacam oboje. Kvalifikacije za disk su prvi dan, a kugle drugi dan, pa finale diska drugi dan i onda finale kugle treći dan. Trener Ivica Jakeljić je procijenio da bi to bila nemoguća misija, tako da bacam samo kuglu“, ističe hrvatski reprezentativac.

Još jedna provjera

Do putovanja u Veliku Britaniju trebao bi imati još jednu provjeru, no sve zavisi od zdravstvenog stanja.

„Plan je bio da nastupam na još jednom natjecanju prije Londona, ali evo vidjet ćemo kako ova ozljeda bude prolazila. Nadam se da ću nastupit na prvenstvu Poljske idući tjedan i da će mi to pomoći postići željenu formu“, rekao je on za Al Jazeeru.

Na pitanje koji mu je cilj na Svjetskom prvenstvu – Mihaljević vrlo direktno odgovara:

„Cilj mi je ulazak u finale i onda u finalu baciti preko 21 metar. Konkurencija je stvarno jaka ove godine i bit će dosta teško, ali ako zaliječim ovu ozljedu, mislim da će biti sve uredu. Ova godina u kugli je stvarno izrazito jaka, sa dosta bacača preko 21 metar i biti će zaista užitak bacati na Olimpijskom stadionu pred punim tribinama i protiv najboljih na svijetu“, kaže na kraju razgovora za Al Jazeeru.

Ako je suditi po ovogodišnjim rezultatima, glavna konkurencija u Londonu bit će mu Amerikanci Ryan Crouser, Joe Kovacs, Barell Hill, Čeh Tomaš Stanek, Novozelanđanin Tomas Walsh, Brazilac Darlan Romani, kao i sunarodnjak Stipe Žunić.

Izvor: Al Jazeera