Mijanmar: Izbori bez Rohinja – novi udar na muslimane

Stanovnici Mijanmara u nedjelju izlaze na izbore. To su prvi izbori nakon pet godina, kad je država počela proces tranzicije iz vojne diktature. Međutim, međunarodna zajednica je zabrinuta da su u tom procesu magrinalizirane etničke manjine.

Hla Thein bio je kandidat na posljednjim općim izborima u Mijanmaru održanim 2010. godine. Ove godine mu nisu dopustili da se kandidira, jer njegovi roditelji nisu imali državljanstvo u trenutku kad se on rodio. On te tvrdnje odbacuje i kaže da je pravi razlog njegova vjera.

“Budistički nacionalisti ne žele muslimane u Mijanmaru ni u Parlamentu”, rekao je Hla Thein iz Demokratske stranke razvoja.

Njegove optužbe odnose se na Udruženje za zaštitu rase i vjere, odnosno Ma Ba Tha. Ta grupa poznata je po antimuslimanskoj retorici. Oni pružaju podršku vladajućoj stranci, koju podržava i vojska.

“Mi samo želimo zaštititi našu vjeru i naš narod. Ne pozivamo na ubijanje drugih. Te kritike ne stoje”, navodi Maung Maung iz udruženje Ma Ba Tha.

Šteta već napravljena

Njihovi stavovi, koje mnogi označavaju kao govor mržnje, prolaze nekažnjeno. Vlada se našla na meti optužbi da popušta pritiscima ove grupe.

Početkom godine Vlada je, nakon protesta nacionalista, povukla prijedlog zakona kojim bi se nosiocima privremenih isprava omogućilo da izađu na glasanje.

Tim potezom najviše su oštećeni pripadnici Rohinja, muslimanske manjine koja pretežno naseljava saveznu državu Rakhine. Na prošlim izborima Rohinje su mogle glasati. Sada ih država ne priznaje kao građane. Suočavaju se s neviđenom diskriminacijom.

“Neki ambasadori i predstavnici u Ujedinjenim narodima, uključujući generalnog sekretara, zabrinuti su ovakvim razvojem događaja i to su jasno i rekli. UN upozorava na to da je korištenje političkog programa zasnovanog na rasi ili vjeri opasno, pogotovo u etnički raznolikim državama poput Mijanmara”, javlja reporterka Al Jazeere Florence Looi.

Ali, šteta je već pričinjena. Nijedna od dvije najveće stranke – ni vladajuća, ni opoziciona – nije istakla nijednog muslimana na izbornim listama. Hla Thein kaže da je zabrinut za budućnost. Pita se ko će zastupati njegovu zajednicu.

Izvor: Al Jazeera