Mijanmar negira nove masovne grobnice, ali ne da pristup novinarima

Vojna ofanziva na pobunjenike pokrenula egzodus više od 690.000 pripadnika manjine Rohinja u susjedni Bangladeš (EPA)

Mijanmar je odbacio tvrdnje o postojanju novih masovnih grobnica u pokrajini Rakhine, gdje je vojna ofanziva na pobunjenike pokrenula egzodus više od 690.000 pripadnika manjine Rohinja u susjedni Bangladeš.

Agencija Associated Press potvrdila je postojanje više od pet ranije neregistriranih masovnih grobnica u selu Gu Dar Pyin kroz razgovore s preživjelima u izbjegličkim kampovima u Bangladešu i preko videosnimaka na mobitelu.

Odbor za informiranje mijanmarske Vlade, dio ureda civilne čelnice Aung San Suu Kyi, saopćio je putem svoje stranice Facebook da su lokalne vlasti i sigurnosni dužnosnici osnovali “grupu na terenu” koji će istražiti te tvrdnje, prenosi agencija Hina.

“Tim je otišao na lokacije koje se spominju u AP-ovoj priči kao mjesta gdje su pokopana tijela ubijenih i zaključili da priča nije točna”, stoji u saopćenju.

‘Etničko čišćenje’

“Osim toga, susreli su se s lokalnim stanovnicima i starješinama i upitali ih je li bilo masovnih ubistava, a oni su rekli da nije”, dodaje se.

No u saopćenju piše i kako je 19 “terorista” ubijeno kad su napali sigurnosne snage u selu krajem augusta, te da su njihova tijela “propisno zakopana”.

Dvoje lokalnih Rohinja, koji su i dalje u tom selu i koji su razgovarali telefonskim putem s novinarima Reutersa, odbacili su to saopćenje i ponovili kako se ondje nalaze masovne grobnice. Potvrdili su da su vladini službenici u petak posjetili to mjesto, fotografirali ga i održali sastanke sa stanovnicima.

Novinarima nije dopušten pristup u to područje koje se nalazi na sjeveru Rakhinea.

Ujedinjeni narodi osudili su vojnu kampanju kao etničko čišćenje. Vlasti Mijanmara takve optužbe odbacuju i tvrde da vojska provodi legitimnu operaciju gušenja pobune.

Izvor: Agencije