Mijanmar oslobađa političke zatvorenike

Zarganar: Kritizirao bivše vojne vladare da su sporo reagirali na ciklon Nargis (EPA)

Mijanmar je oslobodio Zarganara, uglednog komičara i disidenta, u sklopu amnestije za koju se očekuje da će uključiti na hiljade političkih zatvorenika.

Ma Nyein, Zarganarina snaha izjavila je novinskoj agenciji AFP: “Ja sam razgovarala s njim. On je slobodan sada..”

On je među prvom skupinom zatvorenika koji su oslobođeni danas.

Aung San Suu Kyi, liderka mijanmarske opozicije, kaže: “Do sada, kao što smo čuli, pušteno je oko stotinu političkih zatvorenika. Nadamo se da će ih još mnogo biti pušteno. Stvarno sam zahvalna za oslobađanje političkih zatvorenika.”

Predsjednik Mijanmara Thein Sein u utorak je potpisao da se na slobodu pusti  6.359 zatvorenika koji su stari, invalidi, lošeg zdravlja ili su pokazali dobro “moralno ponašanje”.

Dio liberalizacije društva

Zarganar je uhapšen 2008. i osuđen na 59 .godina zatvora, nakon davanja intervjua stranim medijima u kojima je kritizirao bivše vojne vladare da su sporo reagirali na ciklon Nargis, koji je ostavio gotovo 140.000 mrtvih ili nestalih. Osuđen za alarmiranje javnosti i nezakonito davanje informacija novinarima.

Navodno je oslobođen i Sai Say Htan, u kasnim 70-im godinama života, koji je osuđen na 104 godine zatvora zbog toga što je odbio sudjelovati u izradi novoga ustava.

Sloboda za političke zatočenike je predviđena kao dio liberalizacije društva nakon što je dugo vladajuća vojna vlada predala vlast u martu civilnoj upravi nastaloj na vojnoj podršci.

Procjenjuje se da su 2.000 političkih zatvorenika novinari, pro-demokratski aktivisti, vladini kritičari i redovnici koji su bili uključeni u protuvladinim protestima u 2007. godini  i članovi Burma etničkih skupina u borbi za veću autonomiju.

Altsean Burma, organizacija za ljudska prava, oprezno je pozdravila oprost zatvorenicima. Debbie Stopard, njihov glasnogovornik, za Al Jazeeru kaže:

„Moramo vidjeti reforme, ne samo na temeljima oslobađanja zatvorenika, već i prestanka vojnog utjecaja također”.

‘Obećavajući signali’

Agencija Reuters je javila da je Mijanmar dosad oslobodio oko 300 političkih zatvorenika, među kojima je i nekoliko istaknutih disidenata, ali da ih je u zatvorima ostalo oko dvije hiljade, prenosi Reuters.

Američka državna tajnica Hillary Clinton, u izjavi za Reuters prije opće amnestije, kazala je da je ohrabrena “obećavajućim znakovima” reformi no da je prerano da Vašington objavi poteze kojima bi nagradio takvu promjenu.

Sjedinjene Države, Evropska unija i mijanmarska demokratska opozicija traže oslobađanje oko 2.000 političkih zatvorenika – političkih aktivista, advokata, umjetnika i novinara – kako bi vlada dokazala da je iskrena u provedbi najavljenih političkih reforma.

SAD, Evropa i Australija poručile su da je to preduvjet ukidanja gospodarskih i političkih sankcija uvedenih Mijanmaru koncem 1990-ih koje su bacile na koljena zemlju.

Izvor: Al Jazeera i agencije