Mijanmar oslobodio 44 politička zatvorenika

Mijanmar bi do kraja godine trebao osloboditi sve političke zatvorenike (EPA)

Vlada Mijanmara je oslobodila 44 politička zatvorenika, u okviru najnovije u seriji amnestija koje provodi reformistička Vlada te zemlje, izjavio je savjetnik predsjednika Hla Maung Shwe.

Predsjednik Mijanmara Thein Sein je u julu, tokom prve službene posjete Velikoj Britaniji, izjavio da će njegova zemlja osloboditi sve političke zatvorenike “do kraja godine”.

“Do kraja godine u Mijanmaru neće postojati politički zatvorenici”, rekao je Thein Sein.

On je dodao da specijalni odbor pregledava slučaj svakog zatvorenika pojedinačno.

Političke reforme

Mijanmar je prethodno jedva priznavao postojanje ovih zatvorenika, a njihovo oslobađanje se tumači kao dio političkih reformi.

Taj bivši general, koji je došao na vlast u martu 2011. godine, dobija pohvale zbog uklanjanja većine zapadnih sankcija, zahvaljujući reformama koje uključuju oslobađanje više stotina kritičara uhapšenih za vrijeme prethodne vojne hunte, prenosi Tanjug.

Zemlja je pod njegovim vodstvom prošla kroz dramatične promjene, uključujući izbor opozicione liderke Aung San Suu Kyi u Parlament.

Aktivisti za ljudska prava, međutim, optužuju Vladu da nastavlja s progonom disidenata i da koristi oslobađanje političkih zatvorenika radi stjecanja političkih poena i sređivanja odnosa s međunarodnom zajednicom.

Izvor: Agencije