Mijanmar osudio sedam vojnika za masakr nad Rohinjama

Nasilje nad arakanskim muslimanima ima sve elemente etničkog čišćenja, pa čak i genocida (EPA)

Mijanmarska vojska suspendovala je sedmoricu vojnika i osudila ih na po deset godina zatvora zbog učešća u masakru i ubijanju najmanje deset Rohinja muslimana u pokrajini Rakhine (Arakan) krajem septembra prošle godine, javlja Anadolija.

U saopćenju vojske navodi se da se među osuđenima nalaze i četvorica oficira, a da će osuđena sedmorka tokom služenja zatvorskih kazni biti poslana na prinudni fizički rad.

Uporedo s tim, dva novinara agencije Reuters od decembra su u mijanmarskom pritvoru nakon što su uhapšena tokom istraživanja masovnih progona i nasilja nad muslimanskom manjinom u Arakanu.

Rano jutros sud u Yangonu odbio je zahtjev za oslobađanje i odustajanje od tužbe protiv uhapšenih novinara Wa Lonea i Kyawa Soea Ooa.

Porušene stotine sela

Arakanski muslimani Rohinje već su godinama najugroženija etnička grupa u svijetu, a od prošle godine suočavaju se s novim valom nasilja u mijanmarskoj regiji Arakan. 

Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa mijanmarska vojska porušila je nekoliko stotina muslimanskih sela, iz kojih je najmanje 750.000 mještana primorano na bijeg ka susjednom Bangladešu.

Prema zvaničnim podacima, u Arakanu je 1970-ih živjelo približno dva miliona muslimana, a trenutno ih je u toj regiji manje od 300.000.

Iz Ujedinjenih naroda i drugih međunarodnih organizacija nerijetko upozoravaju da nasilje nad arakanskim muslimanima ima sve elemente etničkog čišćenja, pa čak i genocida.

Izvor: Agencije