Mijanmar pokrenuo ofanzivu na pobunjenike

Vojska je sredinom 2011. okončala 17-godišnje primirje s pobunjenicima (AP)

Mijanmarska vojska u nedjelju je pokrenula novi napad na pobunjeničke snage etničkih Kachina na sjeveru zemlje, kršeći kratkotrajno primirje koje je objavila Vlada.

Mijanmarski vojnici napali su kachinsku bazu samo nekoliko kilometara od Laize, prijestolnice države Kachin, u blizini kineske granice.

“Oni su još uvijek bore”, rekao je James Lum Dau, glasnogovornik Organizacije za nezavisnost Kachina (KIO), političkog krila Armije za nezavisnost Kachina (KIA).

Pobunjenička baza napadnuta je iz artiljerijske i minobacačke vatre, javlja agencija Fena.

Ukoliko baza padne, pobunjenicima će prostati samo nekoliko linija odbrane kako bi spriječili pad Laize, ukoliko mijanmarska vojska odluči da zauzme grad, a napredovanje vojske sasvim sigurno bi dovelo do bijega nekoliko hiljada civila.

Vlada je proglasila primirje u petak, ali je KIA saopćila da su se napadi nastavili bez obzira na prekid vatre.

KIA jedina je velika etnička pobunjenička grupa koja nije pristala na dugoročno primirje s vladinim snagama.

Šira autonomija

Pobunjenici traže širu autonomiju unutar Mijanmara za etničke Kachine, koji imaju de facto kontrolu nad dijelom sjevernog Mijanmara više od 50 godina.

Nova mijanmarska civilna Vlada koja uživa podršku vojske obećala je razriješiti sukobe u pograničnim područjima s manjinskim etničkim grupama.

Vojska je, međutim, pokrenula novu ofanzivu prošlog mjeseca, nakon što je 17-godišnje primirje s pobunjenicima okončano sredinom 2011.

Posljednji sukobi planuli su nakon što su kachinski pobunjenici odbili da prekinu s napadima na mijanmarske vojne konvoje koji prevoze zalihe za bazu u blizini Laize.

U nedjelju je mijanmarski predsjednik Thein Sein ponovio svoj poziv za dijalog s pobunjenicima oko rješenja dugotrajnog sukoba.  

Izvor: Agencije