Mijanmar: Pronađeni ostaci nestalog vojnog aviona

General mijanmarske vojske Myat Min Oo kazao je kako je riječ o letjelici Y-8 kineske proizvodnje (AP)

Ostaci aviona mijanmarske vojske, koji je nestao danas sa više od 100 osoba – vojnika i članova njihovih porodica – pronađeni su u Andamanskom moru, saopćili su lokalni zvaničnici.

Brodovi mornarice i avioni avijacije ove države pretražuju područje nakon što je zračna kontrola izgubila kontakt sa letjelicom. Vjeruje se kako je veći broj djece bilo među putnicima aviona koji je letio iz južnog grada Myeika ka Yangonu.

„Pronađeni su dijelovi oštećenog aviona na moru, 218 kilometara od grada Dawei“, kazao je Naing Lin Zaw, turistički zvaničnik iz Myeika, te dodao kako mornarica i dalje pretražuje more.

Izvor iz zračnih snaga Mijanmara potvrdio je agenciji AFP kako su spasilački i mornarički brodovi pronašli dijelove aviona sat vremena leta južno od Yangona, komercijalne prijestolnice ove azijske države.

Sporan broj putnika

Agencije prenose oprečne informacije o broju ljudi u avionu. General Myat Min Oo ranije je kazao kako je u letjelici Y-8 kineske proizvodnje bilo 90 putnika (većinom članova porodica vojnika) te 14 članova posade. Kasnije je iz ureda komandanta vojske saopćeno kako je u avionu bilo 106 putnika (vojnika i članova posade), te 14 članova posade.

Letjelica je nestala sa radara u srijedu dok je bila iznad Andamanskog mora, navodi se u saopćenju čelnika vojske ove azijske države.

“Komunikacija je iznenada prekinuta oko 13:35 sati po lokalnom vremenu, na 20 milja zapadno od grada Dawei”, navodi se u saopćenju ureda načelnika Generalštaba vojske, prenosi agencija AFP.

Izvor: Agencije