Mijanmarski zastupnici smijenili Ustavni sud

Ovaj slučaj se smatra prvom velikom krizom nove vlasti u Mijanmaru (EPA)

Donji dom mijanmarskog Parlamenta glasao je u četvrtak za smjenjivanje devet sudija Ustavnog suda, čime su okončane šestomjesečne intenzivne borbe za vlast unutar novog režima.

Borba je počela u februaru, kada je, na zahtjev predsjednika Theina Seina, Ustavni sud ograničio ovlasti parlamentarnih odbora i komisija, oduzevši im mogućnost da prisile ministre da daju objašnjenja za općepolitička pitanja.

Parlamentarci su teško primili ovu odluku, jer je već bilo oslabljeno njihovo kontroliranje Vlade u zemlji koja je jedva izašla iz 50-godišnje vojne diktature.

Sve stranke su glasale za smjenjivanje suda, pa i Nacionalna liga za demokratiju opozicionerke Aung San Suu Kyi i stranke koje predstavljaju nacionalne manjine.

Ovaj slučaj se smatra prvom velikom političkom krizom od kako je došao novi režim u martu 2011. godine.

Predsjednik Sein i predsjednici dvaju domova trebaju imenovati devet novih sudija.

Stigao tim OIC-a


Zadatak tima istražiti uzroke nasilja
između budista i muslimana [Anadolija]

Organizacija islamske saradnje (OIC) poslala je istražni tim u Mijanmar koji će istražiti nasilje između budista i muslimana tokom kojeg se krše osnovna ljudska prava muslimanske manjine u toj zemlji.

Tim je stigao u četvrtak u desetodnevnu posjetu Mijanmaru, koju je organizirao generalni sekretar OIC-a Ekmeleddin Ihsanoglu.

OIC, koji broji 57 zemalja članica, saopćio je da će nalazi istražnog tima biti prezentirani na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) u drugoj polovini septembra.

U borbama između budista i manjine koju čine Rohingya muslimani u pokrajini Rakhine u Mijanmaru tokom juna ubijeno je 80 ljudi, a desetine hiljada je izbjeglo.

Organizacije za nadgledanje poštivanja ljudskih prava optužile su snage mijanmarske Vlade da su počinile navedene zločine u pokušaju uspostavljanja reda.

Glasnogovornik mijanmarske Vlade Ko Ko Hlaing poželio je dobrodošlicu članovima istražnog tima OIC-a, naglasivši kako je to način da se raščiste svi “nesporazumi”.

On je naglasio kako je “muslimanski svijet izrazio zabrinutost… uglavnom zbog dezinformiranosti”.

Izvor: Agencije