Mijenja li se ponovo lice Saudijske Arabije?

Saudijski korisnici Twittera izrazili su svoje nezadovoljstvo time što je upravo Ad Diriyah izabran da bude domaćin šampionata i zabavnih manifestacija (Reuters)

Piše: Imran Abdullah

Više od dva i po stoljeća dijeli Ad Diriyahu, bastion dinastije Saud u doba jahača i učenjaka, od vremena u kojem se održavaju natjecanja trkaćih automobila i bučni koncerti koje je nedavno organizirala Generalna uprava za zabavu i sport u ovoj konzervativnoj kraljevini.  

U Saudijskoj Arabiji je sredinom decembra prvi put održana utrka formule E ”Saudia Ad Diriyah ePrix 2018”. Događaj je trajao tri dana tokom kojih su upriličeni različiti sportski, muzički, kulturni i zabavni sadržaji.

Zvijezde Enrique Iglesias i Jason Derulo održale su koncert 13. decembra. Dan kasnije su nastupale grupa Black Eyed Peas i egipatski pjevač Amr Diab, koji je pjevao svoje hitove pred oduševljenom publikom. Na svečanosti zatvaranja takmičenja gostovali su David Guetta i grupa One Republic.

Dom kraljevske porodice i zabava

Ad Diriyah, inače simbol izvornog doma dinastije Saud i savezništva između vjerskih autoriteta i vlasti, u ovim danima postaje i simbol modernizacije i zabave kao domaćin šampionata Formule E. Međutim, muzički koncerti i zabavna dešavanja koja su pratila ovaj događaj izazvali su kritike i bijes korisnika društvenih mreža u Saudijskoj Arabiji.

Kraljevinom upravlja porodica koja svoj legitimitet crpi iz saveza koji je emir Ad Diriyahe Mohamad bin Saud postigao s imamom Mohamadom ibn Abd al-Wahhabom 1745. godine. Na povelji Ad Diriyah, kako je nazvan ovaj savez, uspostavljen je legitimitet saudijske kraljevine i njena vjerska doktrina.  

Društvene medije su preplavili srditi i huškački komentari nakon ceremonije otvaranja natjecanja i bučne zabave koju je organizirala Generalna uprava za zabavu, što se smatra prvim takvim slučajem u ovom gradu koji je svjedočio rađanju savezništva između porodice Saud i vjerskih autoriteta.     

Protivnici automobilskog natjecanja i zabavnih sadržaja objavljivali su tweetove s hastagom #Ad Diriyah_javno_činjenje grijeha i #Saudijci odbijaju okupaciju, što su bili najkorišteniji hashtagovi na Twitteru u Saudijskoj Arabiji.  

Saudijski korisnici Twittera izrazili su svoje nezadovoljstvo time što je upravo Ad Diriyah, kao grad sa konzervativnim nasljeđem, izabran da bude domaćin ovog šampionata i zabavnih manifestacija. Smatraju da bučne zabave i miješanje muškaraca i žena na istima predstavljaju moralni pad i kršenje normi i pravila kraljevine i njenih islamskih osnova, a da odgovornost za ovakva ”prekoračenja” snosi Generalna uprava za zabave. 

Šta je preostalo?

Ako se osvrnemo na prošlost, ovaj historijski susret koji se dogodio između Mohameda bin Sauda, ambicioznog vladara Ad Diriyahe, i Mohameda bin Abdul Wahaba, fundamentalističkog vjerskog učenjaka, uspjeva veoma brzo da se proširi te preuzima kontrolu i u Mekki.

Međutim, kritičari smatraju kako ne treba očekivati da taj historijski dogovor opstane u sadašnjem periodu pred politikama saudijskog prijestolonasljednika i mladog princa Mohameda bin Salmana. On ne osjeća potrebu da nastavi put svojih predaka u pogledu savezništva sa vjerskim učenjacima, već utire vlastiti put u upravljanju državom daleko od običaja koji su se prakticirali kroz historiju i na kojima je nastala kraljevina. 

Iako prva i druga saudijska država nisu dugo trajale, savez između emira i vjerskih autoriteta ponovo je uspostavljen kada je Abdul Aziz bin Saud, prvi kralj treće saudijske države (sadašnje države) počeo da gradi svoj autoritet i legitimitet u istoj historijskoh formi, što podrazumijeva predanost porodice Saud tome da preuzme vlast u zemlji obavezujući se na provođenje šerijatskih zakona koje će određivati učenjaci koji dijele utjecaj u državi s vladarima.       

Ne samo da su se emiri sklopili savez sa vehabijskim pokretom i pristali na partnerstvo sa vjerskim učenjacima, nego je osnivač treće saudijske države kasnije, početkom dvadesetog stoljeća, nastojao da dobije potporu Britanaca i Amerikanaca kako bi učvrstio svoju vladavinu.  

Kako su se desile promjene?

Saudijska država opstala je na balansu između materijalne vlasti emira i moralne vlasti vjerskih autoriteta, a takav dogovor je predstavljao neki vid podjele vlasti ili njene ravnoteže između vladara koji upravljaju državom i učenjaka koji definiraju tradicije i vjerske vrijednosti u društvu. 

Vjerski autoriteti su imali Povjerenstvo za promicanje vrline i sprječavanje poroka (šerijatsku policiju), kao tijelo koje im je omogućavalo da interveniraju i nametnu vrijednosti koje determinira vjerski establišment. 

Međutim, balans snaga između dvije strane nije dugo potrajao, pogotovo nakon otkrivanja nafte i uspostavljanja odnosa s Velikom Britanijom i Amerikom. Sada su emiri dobili stvarnu vlast dok je uloga vjerskih učenjaka i lidera svedena na očuvanje društvenih vrijednosti i načela.  

Međutim, nakon što je mladi princ Mohamed bin Salman imenovan za prijestolonasljednika, vjerski učenjaci su izgubili još više privilegija, pa su tako oduzete ovlasti Povjerenstvu za promicanje vrline i sprječavanje poroka. Osnovana je Generalna uprava za zabavu, a vizija na kojoj se ista zasniva nije u skladu sa fetvama (pravnim decizijama) učenjaka i šejhova.     

Historija Ad Diriyahe

Ad Diriyah je grad u Saudijskoj Arabiji koji administrativno pripada oblasti Rijada. Nekada je ovaj grad bio prijestonica prve saudijske države krajem 18. stoljeća, prije nego što je glavni grad postao Rijad 1824. godine.  

Prva saudijska država je osnovana u periodu između 1744. i 1818. na osnovu saveza sklopljenog između emira i šejha. Mohamed bin Saud je pokrenuo napade na plemena koja su se nalazila u okolini nastajuće države.

Prvi Saudijci su preuzeli kontrolu nad Nedždom i Hidžazom, a Abdul Aziz bin Mohamed bin Saud je porazio šerifa (upravitelja) Mekke, nakon što je raskinuo savez s njim. Potčinio je i mjesta Al-Ahsa i Al Buraimi, međutim, osmanski sultan i egipatski namjesnik Mohamed Ali Pasha zaustavljaju širenje prve saudijske države. Vojska Mohameda Alija je upala u Ad Diriyahu, porušila zidine grada i zarobila Abdullaha ibn Sauda.

Ad Diriyah ima svoj značaj i u osnivanju druge i treće saudijske države, a muškarci iz ovog mjesta su zajedno sa kraljem Abdul Azizom bin Saudom ušli u Rijad nakon što su mu prisegnuli na lojalnost 14. januara 1902. godine.

Više od stoljeća nakon ovih događaja, princ Mohamed bin Salman dolazi na stazu za utrke Formule E u Ad Diariyahi kako bi otvorio ovu veliku sportsku i zabavnu manifestaciju, čiji je domaćin bila nova Bin Salmanova Saudijska Arabija sa svojim neuobičajenim upravama za zabavu i sport. 

Sada se simbolika Ad Diriyahe umnogome promijenila. Nakon što su vladari dinastije Saud porušili kubeta i nadgrobne spomenike na mezarima Poslanikovih prijatelja na historijskim lokalitetima, slijedeći upute šejha Mohameda Abdul Wahaba koji je to smatrao novotarstvom u prijestonici selefijskog pravca i islamske Saudijske Arabije, sada se ovaj grad pretvara u sportsko i zabavno središte gdje se održavaju automobilske utrke, što je ranije bila nepoznanica za ovu državu. Znači li to da su odnosi između vjerskih učenjaka i vladara u Ad Diriyahi sada narušeni, iako su nekada bili izuzetno čvrsti?

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera