Mikaela Shiffrin osvojila zlato u slalomu

Amerikanka Mikaela Shiffrin odbranila je glavnu poziciju iz prve vožnje (Reuters)

Mlada Amerikanka Mikaela Shiffrin osvojila je zlatnu medalju u slalomu na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, obranivši prednost koju je imala nakon prve utrke vožene u skijaškom centru Rosa Hutor.

Na pobjedničko postolje, uz mladu američku nadu koja još nema ni 19 godina, popele su se i dvije Austrijanke – Marlies Schild bila je druga, a Kathrin Zettel treća.

Mikaela Shiffrin – “skijaški Mozart” kako je Amerikanci zovu, opravdala je ulogu favoritkinje te tako objedinila naslove svjetske prvakinje i olimpijske pobjednice u slalomu, jer je bila i najbolja na prošlogodišnjem SP u Schladmingu.

Osvajačica dva zlata u Sočiju, onog u spustu i veleslalomu, Slovenka Tina Maze, razočarana je završila slalomsku utrku, osvojivši, na kraju, osmo mjesto.

Reprezentativka Bosne i Hercegovine Žana Novaković osvojila je 26. mjesto.

Hrvatska predstavnica Andrea Komšić bila je 33, a crnogorska skijašica Ivana Bulatović 44.

U hokejaškom finalu Švedska i Kanada

U finalu hokejaškog turnira na Igrama u Sočiju igrat će reprezentacije Švedske i Kanade.

Švedska se plasirala u finale nakon što je bila bolja od Finske sa 2-1. Golove za Švedsku postigli su Eriksson i Karlsson, dok je gol za Finsku dao Jokinen.

U američkom ogledu Kanada je slavila minimalnim rezultatom 1-0, a jedini je gol dao Benn.

Titulu olimpijskog pobjednika brani reprezentacija Kanade.

Kanada i Švedska igrat će za zlato u nedjelju od 13 sati po srednjoeuropskom vremenu i bit će to posljednji događaj na Igrama u Sočiju, dok će Finska i SAD igrati za broncu dan ranije.

Izvor: Al Jazeera