Mike Pompeo, najratoborniji glas prema Sjevernoj Koreji i Iranu

Mike Pompeo poziva na odbacivanje sporazuma iz 2015. godine kojim su Teheranu ublažene sankcije (AP)

Direktor američke Centralne obavještajne agencije Mike Pompeo, koga je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump u utorak najavio kao novog državnog sekretara umjesto Rexa Tillersona, važi za jednog od najratobornijih glasova u pogledu Sjeverne Koreje među Trumpovim najbližim saradnicima.

Pompeo (54), koji redovno izvještava Trumpa o obavještajnim pitanjima, minimizirao je značaj razmjera ruskog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016. godine, istakavši kako Moskva decenijama nastoji utjecati na izbore u SAD-u, navodi Reuters.

U februaru je Pompeo branio razgovore koje je tog mjeseca u sjedištu CIA-e imao s ruskim obavještajnim šefovima.

Pozvao na sakupljanje ‘podataka o podacima’

Kao i Trump, Pompeo je otvoreni kritičar Irana i poziva na odbacivanje sporazuma iz 2015. godine kojim su Teheranu ublažene sankcije u zamjenu za ograničenje iranskog nuklearnog programa, a u oktobru je rekao kako se Iran “nemilosrdno trka za prevlast u regiji”.

Na čelu CIA-e Pompeo je podržao američku Vladu u temeljnom prikupljanju podataka o komunikacijama Amerikanaca.

U autorskom članku objavljenom 2016. godine pozvao je na sakupljanje “podataka o podacima” u vezi s telefonskim komunikacijama u SAD-u i kombiniranje tih podataka s informacijama o finansijama i načinu života kako bi se oformila jedinstvena baza podataka.

Prije nego što je u januaru došao na čelo CIA-e, Pompeo je bio konzervativni republikanski član Predstavničkog doma iz Kansasa.

Gina Haspel prva žena na čelu CIA-e

Pompeo je penzionirani oficir američke kopnene vojske, a diplomirao je na Vojnoj akademiji SAD-a u West Pointu i na Pravnom fakultetu Univerziteta Harvard, navodi britanska agencija.

Trump je u utorak objavio kako će novi državni sekretar biti šef CIA-e Mike Pompeo, a da na njegovo mjesto dolazi Gina Haspel.

“Mike Pompeo, direktor CIA-e, postat će naš novi državni sekretar. On će odraditi fantastičan posao. Hvala Rexu Tillersonu za njegovu službu. Gina Haspel postat će novi direktor CIA-e i prva žena na tom mjestu. Čestitke svima”, napisao je Trump na Twitteru.

Izvor: Agencije