Milan Đurić: Ovo je za moju BiH

Milan Đurić tokom turnira u Japanu, u dvije utakmice, postigao četiri gola (Al Jazeera)

Milan Đurić, napadač nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine koja je danas u Osaki osvojila Kirin kup, pobijedivši u finalu domaći Japan (2:1), proglašen je najboljim igračem prestižnog turnira.

Dvostruki strijelac za BiH u susretima sa Japanom i u polufinalu protiv Danske sa četiri pogotka je najbolji strijelac Kirin kupa, na kojem je za trijumf bh. nacionalni tim zaradio ček u vrijednosti 250.000 američkih dolara.

“Ovo je za moju Bosnu i Hercegovinu, za sve naše navijače i za sve one koji su sumnjali u nas“, napisao je Đurić na svom oficijelnom Facebook profilu nakon današnjeg trijumfa nad Japancima, prenosi agencija Anadolija.

Baždarević: Momci su dali sve od sebe

Selektor “A” reprezentacije BiH Mehmed Baždarević rekao je kako su bh. nogometaši na pravi način opravdali put u Japan.

“Bilo je dosta negativnih komentara prije dolaska u Japan, ali momci su dali sve od sebe da odigraju što bolje, da se bore i ostave što bolji dojam”, rekao je Baždarević.

Dodao je da je sretan što je donio prvi trofej u BiH.

“Zadovoljni smo na kraju konačnim ishodom. Od prvog dana u Japanu, pa do sada, sve je bilo super. Hvala momcima još jednom na zalaganju, radu, ponašanju i svemu što su pokazali“, kazao je Baždarević.

Osvrnuo se i na igru protivnika, naglasivši da je Japan ima veoma dobre igrače.

“Japan je izuzetno dobra reprezentacija koja igra nezgodno i morala je biti neutralisana. I oni su igrali dobro, imali su svoje situacije i šanse. Želja i srčana igra nam je donijela pobjedu”, kazao je bh. selektor.

Domaćin je u finalu poveo u 28. minuti pogotkom Kiyotakea, na asistenciju Usamija.

Radost domaćih nogometaša i navijača trajala je minutu, a onda je Đurić, nogometaš italijanskog drugoligaša Cesena, savladao Nishikawu za poravnanje.

Danska treća

U 66. minuti u igru je ušao Miroslav Stevanović, član sarajevskog Željezničara, i desetak sekundi kasnije asistirao Đuriću za 2:1.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je mogla doći i do uvjerljivijeg rezultata, ali se u posljednjim minutama nije najbolje snašao Armin Hodžić.

Ranije je Danska sa 4:0 deklasirala Bugarsku u duelu za treće mjesto.

Izvor: Al Jazeera