Milan Đurić za AJB: Pobjedom nad Grčkom otvaraju se vrata SP-a

Đurić: 'Volio bih da sam u mogućnosti da pokažem šta sve mogu uraditi za državnu reprezentaciju' (EPA)

Iako se očekivalo da će predvoditi napad reprezentacije Bosne i Hercegovine u predstojećoj utakmici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji, Milan Đurić prošle sedmice morao je biti podvrgnut operaciji hernije.

Član Bristol Cityja, koji se takmiči u engleskom Championshipu, u intervjuu za Al Jazeeru kaže kako očekuje pobjede “Zmajeva” protiv Gibraltara u subotu u Zenici i u Elbasanu, gdje bh. nogometaši igraju prijateljski duel protiv Albanije naredne sedmice.

  • Prije svega, kako se osjećate nakon operacije?

– Sve ide kako treba. Nadam se kako sam se riješio problema koji me mučio posljednja dva mjeseca. Sada prolazim kroz proces rehabilitacije i siguran sam kako će me fizioterapeuti i drugo osoblje Bristol Cityja brzo vratiti u najbolje stanje.

  • Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u subotu igra kvalifikacijski meč protiv Gibraltara, a nekoliko dana kasnije gostuje kod Albanije na prijateljskom okršaju. Šta očekujete iz ovih utakmica?

– Nažalost, zbog ove povrede nisam se mogao odazvati pozivu selektora Mehmeda Baždarevića, ali sam siguran kako će momci pobijediti u obje utakmice. Trenutni mi je cilj da spasimo Bristol City [od ispadanja u niži rang takmičenja] te da u dresu reprezentacije pobijedimo Grčku u junu.

  • Mnogi kažu kako više nema lakih rivala. Kakve utakmice očekujete protiv Gibraltara i Albanije?

– Siguran sam da momci neće imati problema. Volio bih da sam u mogućnosti da pokažem na tim utakmicama šta sve mogu uraditi za državnu reprezentaciju, no i povrede su dio sporta.

  • Reprezentacija Bosne i Hercegovine u kvalifikacijskoj grupi H, sa sedam bodova iz četiri utakmice, trenutno zauzima treće mjesto, iza Belgije (12) i Grčke (10). Mogu li se “Zmajevi” plasirati na Mundijal naredne godine?

– Mislim kako će za to biti najvažniji, odlučujući meč duel sa Grčkom na domaćem terenu. Ukoliko Grke pobijedimo, mislim kako ćemo imati ogromne šanse da putujemo u Rusiju.

  • Vratimo se sada na klupsku scenu. Bristol City Vam je prvi klub van Italije i prvi u Engleskoj. Kako se osjećate nakon dolaska na Otok? Je li Vam ovo bila velika promjena?

– Svakako je ovo velika promjena. Sam način igre je drugačiji, jezik je drugačiji, kao i vrijeme i hrana. Ipak, siguran sam da sam napravio pravi izbor za mene i moju porodicu.

  • Kako Vam se sviđa u Bristolu i kakva je atmosfera u svlačionici Cityja?

– Bristol je prelijep grad, ima mnogo toga za ponuditi i za vidjeti. Navijači su veoma uglađeni i uvijek su uz tim. Što se tiče atmosfere, ona je super, no uvijek se žestoko radi kako bi se ispunili ciljevi.

  • Kada to spominjete, koji su klupski ciljevi za aktualnu takmičarsku sezonu?

– Cilj nam je zadržati drugoligaški status, ostati u Championshipu. Klub je veoma organizovan i siguran sam kako će naredna sezona i godina biti veoma važna za Bristol City.

  • Postigli ste dva gola za novi klub. Kakav je osjećaj postizati golove u Engleskoj? Kakvi su navijači?

– Osjećaj je nevjerovatan! Navijači su veoma dobri i napravili su mi odličan doček, kao i svim drugim igračima.

Izvor: Al Jazeera