Milanović: BiH nije država

Ovo u Bosni i Hercegovini je možda još opasnije. To je, kako bi netko od branitelja rekao sranje, big shit, rekao je Milanović (AP)

Bivši hrvatski premijer i predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske Zoran Milanović rekao je za Bosnu i Hercegovinu da nije država.

Milanović je s predstavnicima veterana razgovarao o primjeni srbijanskih zakona o univerzalnoj jurisdikciji za ratne i napetosti koja je između dviju država zbog toga nastala, te se u jednom trenutku dotaknuo i stanja u Bosni i Hercegovini.

“Ja vas upozoravam, ovo u Bosni i Hercegovini je možda još opasnije. To je, kako bi netko od branitelja rekao sranje, big shit”, rekao je Milanović, a prenio Jutarnji list.

Zagrebački dnevnik je u posjedu audiosnimke razgovora Milanovića i veterana. Govorio je i o položaju šestorice bh. Hrvata kojima se u Haagu sudi za ratne zločine počinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini.

“Nadam se da će ova šestorica naših generala i zapovjednika iz Bosne i Hercegovine, koji su sada u Haagu… iskreno nisam optimist, ali neke stvari govore da bi mogla otpasti ta optužnica vezana uz zločinački pothvat prema Bosni i Hercegovini, što je za Hrvatsku važno. Naravno, ljudske sudbine ostaju ljudske sudbine i ti ljudi bi mogli završiti u zatvoru… Hrvatska će biti sačuvana, a oni će, bojim se, dobiti neku kaznu”, rekao je Milanović.

‘Nemaš s kim razgovarati’

U nastavku je konstatirao kako “Bosna i Hercegovina nije država”, na što jedan od sugovornika primjećuje: “Tamo nemaš s kim šta razgovarati”.

“Ja bih, da se mene pita, a vjerojatno neki od vas imate porijeklo i rodbinu u BiH… ja bih je ugurao u Europsku uniju preko reda, kroz prste. To je obezdržavljeno, tamo nema reda, nema poretka. Imamo posla s negativcima. To su negativci, to nisu dragi i topli ljudi”, zaključio je Milanović.

Jutarnji list je u posjedu snimke u kojoj Milanović priča i o odnosima sa Srbijom, ocijenivši da se vlasti u Beogradu ponašaju bahato te ih je prozvao “beogradskom čaršijom”.

“Mi tim ljudima gledamo kroz prste. To je doseg tolerancije na koji sam ja spreman… To je šaka jada koja već 150 godina ne zna bi li išli u Makedoniju, Vojvodinu, Bosnu, Hrvatsku, Bugarsku… Nema ih 10 miliona, a žele biti gospodari pola Balkana. Nema ih dovoljno, to je mali narod”, ocijenio je Milanović.

Veteranima je poručio da ne dovode Aleksandra Vučića za stol, ocjenjujući to “poniženjem”.

Milanović je u utorak, na razgovor iza zatvorenih vrata, pozvao predstavnike Zbora udruge veterana hrvatskih gardijskih brigada i Udruge specijalne policije. Tom je prilikom razgovarao s predstavnicima veterana Josipom Klemmom i Dražimirom Jukićem.

Izvor: Agencije