Milanović: Ćirilica nije provokacija

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara najavio je proteste protiv uvođenja ćiriličnih natpisa (Pixsell)

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je u četvrtak da uvođenje ćirilićnih natpisa na javnim ustanovama i tijelima državne uprave u Vukovaru nije nikakva provokacija, nego provedba zakona.

“Nikoga ne provociramo, samo provodimo zakon, nikoga ne tjeramo na određenu vrstu ponašanja, samo na običnu plemenitu susjedsku trpeljivost i ništa drugo”, poručio je Milanović u Zagrebu sa sjednice Vlade.

“Znam i razumijem da ima ljudi koji su u ratu bili u logorima, čija su braća ubijena u Borovu Selu, koji se protive provedbi zakona, koji se protive ćirilici, i to s ljudske strane mogu i razumjeti”, rekao je Milanović, a prenosi Hina.

“Oni koji žele drukčije, molim neka ne prijete, neka ne pozivaju na protuzakoniti otpor, jer ovo je hrvatska država, oni su pobijedili za tu državu, i najveći trijumf je činjenica da se hrvatski zakoni provode u Vukovaru”, istakao je hrvatski predsjednik.

‘Vlada neće šutjeti’

Milanović je pritom optužio Hrvatski demokratsku zajednicu (HDZ) da o tome “kukavički šuti i podgrijava tenzije”, te naglasio da Vlada neće šutjeti.

Ovdje se ne radi ni o Zakonu o radu, niti o trajanju kolektivnih ugovora, što su važna pitanja o kojima se u Hrvatskoj raspravljalo, rekao je Milanović,  dodajući kako su se i vladajući, dok su bili u opoziciji, “katkad ponašali malo kalkulirajući”, ali to nisu razlozi radi kojih je Hrvatska ratovala i radi kojih je napadnuta.

“Pozivam one kojima su usta puna domoljublja, koji su iskreni, da se u pobjedi ponašaju velikodušno, jer pobjednici moraju biti velikodušni i civiliziran”i, poručio je Milanović.

Ranije ove sedmice, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara razgovarao je o organizaciji velikog protestnog skupa koji će održati u Zagrebu.

Na sastanku Stožera je konstatirano kako Vlada Hrvatske grubo ignorira Stožer i njegove argumentirane zahtjeve vezano za protivljenje postavljanju ćiriličnih natpisa u Vukovaru.

Izvor: Agencije