Milanović ne vjeruje u raspuštanje Sabora

Milanović je odbacio prigovore da Vlada s izborima oklijeva jer čeka privredne rezultate u trećem kvartalu (Pixsell)

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je kako ne vjeruje da će na vanrednoj sjednici Sabora, zakazanoj za 8. septembar, on biti i raspušten zbog raspisivanja parlamentarnih izbora.

“Ja nisam predsjednik Sabora, ja sam predsjednik jedne od stranaka koje čine većinu u Saboru, a ne vjerujem da je moguće da Sabor bude raspušten na izvanrednoj sjednici, to je moje mišljenje”, rekao je Milanović odgovarajući na novinarska pitanja.

Dodao je da je Sabor sazvan na inicijativu Vlade da bi radio na njihovim prijedlozima novih zakona.

Ustavni rok

On je istakao kako parlamentarne izbore raspisuje predsjednica Hrvatske, a ne Vlada.

“Sabor se raspušta ako mu prije toga ne istekne mandat, a ističe mu 22. ili 23. prosinca. Sabor se raspušta i nakon toga u zakonskom i ustavnom roku predsjednica Hrvatske raspisuje izbore za Hrvatski sabor. To tako funkcionira već više od 20 godina”, rekao je Milanović.

Milanović je istakao kako mu je svejedno kojeg će datuma biti izbori za Sabor te da on to neće predlagati kao što su, kako je rekao, radili njegovi prethodnici.

Odbacio je prigovore da Vlada s izborima oklijeva jer čeka privredne rezultate u trećem kvartalu koji bi joj išli u prilog.

“Rezultati za treći kvartal će biti objavljeni 27. ili 28. studenoga i što se mene tiče mi možemo na izbore i prije, ne moramo to čekati. Neki preliminarni podaci za početak trećeg kvartala pokazuju još bolje rezultate nego u drugom kvartalu tako da nema potrebe čekati jer mislim da je hrvatskim ljudima jasno – Hrvatska raste”, kazao je Milanović.

Vladin potez

Mnogi su Vladin potez, kojim je predložena ta sjednica, protumačili žurbom da se izbori održe što prije, najkasnije do sredine novembra.

Nakon vanredne sjednice, Sabor će održati i redovnu, kada bi se trebao raspustiti.

Al Jazeeri je potvrđeno da će to biti krajem septembra ili početkom oktobra. Prema propisima, parlamentarni izbori moraju se održati najmanje 30, a najviše 60 dana od raspuštanja Sabora, a raspisuje ih predsjednik države.

Izvor: Al Jazeera i agencije