Milanović: Predlažemo Cvitana umjesto Bajića

Vlada je sa današnjeg zatvorenog dijela sjednice uputila Saboru prijedlog za imenovanje Dinka Cvitana glavnim državnim odvjetnikom Republike Hrvatske.

Dugogodišnji Bajićev suradnik, 55-godišnji Cvitan, vodio je na čelu USKOK-a brojne anitukorupcijske istrage, a čelu Ureda je od studenoga 2005. godine.

Zahvaljujem Bajiću nakon 12 godina mandata na svemu što je bilo dobro, a toga je bilo puno više od onoga što mislim da nije bilo dobro, a o tome sam govorio prije četiri godine, rekao je Milanović na početku današnje sjednice Vlade, kada je najavljivao donošenje ove odluke.

“Oni koje svrbi neka se češu”

“To bih mogao i danas ponoviti, ali to, naravno, nema nikakve veze s optužbama, difamacijama i klevetama koje se ovih dana o njemu mogu čuti u dijelu javnosti”, rekao je Milanović.

“Oni koje svrbi neka se češu. Bit će ih i ubuduće, a zadatak novog državnog odvjetnika je da takvima stane na rep”, poručio je.

Jučer je prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske Vesna Pusić izjavila je da bi direktor USKOK-a Dinko Cvitan bio dostojna zamjena glavnog državnog odvjetnika, umjesto Mladena Bajića, koji tu dužnost obavlja već 12 godina.

“Mladen Bajić je odlično radio svoj posao, pogotovo u zadnjem mandatu i nisam si mogla zamisliti nekoga tko bi mu mogao biti dostojni zamjenik dok se kao prijedlog nije pojavio Dinko Cvitan”, kazala je Pusić novinarima.

Hrvatski mediji posljednjih su dana izvještavali da će Vlada Cvitana predložiti za glavnog državnog odvjetnika umjesto Mladena Bajića.

Pusić smatra da Cvitan ima prednost što je do sada u svim predmetima najuže sarađivao s Bajićem i zbog čega je “važno biti u temi, a ne tek se upoznavati”.

Prednošću Pusić smatra i to što Cvitan ni na koji način nije politizirana osoba.

Cvitan: Bez komentara

“On je jedna od vrlo, vrlo rijetkih ili jedinih osoba za koje bi se moglo zamisliti da može biti dostojni nasljednik glavnog državnog odvjetnika Bajića”, rekla je Pusić.

Do sada se u Vladi nije mogla dobiti potvrda informacije objavljene u medijima da će Cvitan biti predložen za glavnog državnog odvjetnika.

Zagrebački Jutarnji list u srijedu je objavio da je premijer Zoran Milanović u utorak odvojeno primio Cvitana i Bajića, te im osobno “priopćio odluku vlade” da će Cvitana predložiti za šefa DORH-a.

Cvitan je u utorak navečer za Hinu rekao da je odluka o tome tko će biti na čelu DORH-a na Vladi i Hrvatskom saboru, te da ne želi ništa prejudicirati ni komentirati.

Izvor: Al Jazeera i agencije