Milanović: Predsjednicu uopće ne razumijem

Zoran Milanović: Potpuno su neprihvatljive izjave hrvatske predsjednice koje je dala mađarskoj televiziji (Arhiva)

Predsjednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović komentirao je u petak posjetu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Mađarskoj i njeno učešće na sastanku Višegradske grupe, rekavši kako ne možete zaustaviti predsjednicu Republike, koja radi ono što smatra da je dobro za Hrvatsku, te ocijenio da njene poteze uopće ne razumije.

On je u intervjuu za Media servis ponovio da predstavnici Vlade nisu sudjelovali na sastanku na kojem je bila predsjednica države te ustvrdio kako “ne možete zaustaviti predsjednicu; ona radi ono što smatra da je dobro za Hrvatsku, ali ja te poteze uopće ne razumijem”, kazao je.

Milanović smatra kako su potpuno neprihvatljive izjave hrvatske predsjednice koje je dala mađarskoj televiziji oko izbjegličke krize, gdje je, uz stalo, istaknula da je hrvatski sistem kolabirao u roku nekoliko sati, prenosi Hina.

“Ako već ideš na Dan neovisnosti [Hrvatske] u Mađarsku i tamo razgovaraš s čovjekom [premijer Viktor Orban] koji je u ovom trenutku jedna od najnepoželjnijih osoba u Europi, i ideš navodno zastupati hrvatske interese, pa normalno da razgovaraš s premijerom koji je na čelu institucije koja vodi vanjsku politiku. Vlada vodi vanjsku politiku, a ne predsjednik. I to u skoro svim aspektima”, izjavio je Milanović.

‘Slijepo crijevo Europe’

“Mađarska je slijepo crijevo Europe u ovome trenutku, zahvaljujući svome premijeru, koji je bio aktivni komunist, pa onda liberal, svašta nešto. Dakle, ja sam uvijek isti i kad hrvatska predsjednica, i sad bih na tome zaista stao, kaže da je sustav kolabirao – hrvatski sustav je uzoran. I to misle i vide i govore svi europski državnici. A svatko bira svoje društvo. Moje društvo su i Angela Merkel, [Werner] Faymann, [Miro] Cerar, bez obzira na neke nesporazume Hrvatske i Slovenije, a koje je njezino i Karamarkovo [Tomislav, lider Hrvatske demokratske zajednice] društvo – ne znam. Ja sam Milanović, nisam Khuen Hedervary”, rekao je Milanović.

Ustvrdio je kako su njegovo „društvo Europska komisija, [Jean Claude Juncker], Merkel, Faymann, Cerar – moderna, napredna Europa, a što je ovo iza žice, ne znam, to nije Hrvatska”.

Milanović je također rekao da  je “razgovarao sa svima, s Merkel – razgovarao, a ne ćaskao, sa svima koji su bitni u ovome trenutku, a Mađarska je nebitna i zaključili smo da bi izgradnja bilo kakvoga zida prema Srbiji destablizirala regiju”.

Izvor: Agencije